«Bjørnen» arrestert

PARIS (Dagbladet): Abou Zoubair el-Haili, også kalt «bjørnen» på grunn av sin store kropp, er sammen med seks andre arrestert og fengslet i Marokko. I tillegg er 13 medlemmer av al-Qaida arrestert i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppa i Marokko skal ha planlagt attentater mot amerikanske og engelske krigsskip i Gibraltarstredet, turistbusser i Marokko og mot en populær turistkafé i Marrakech, opplyste statsadvokaten i Casablanca, Moulay Abdallah Alaoui Belgiti, i går. Seks av personene har vært fengslet siden mai og begynnelsen av juni.

Ifølge amerikanske myndigheter var Abou Zoubair en viktig person i al-Qaida-nettverket. Han skal ha ledet treningsleirer i Afghanistan før 11. september, og ha hjulpet al-Qaida-medlemmer å flykte fra Afghanistan. Han skal også ha vært en nær medarbeider til Abou Zubaydah, al-Qaida-hjernen fengslet i Pakistan og avhørt av amerikansk etterretning.

Rekruttere

Abou Zoubairs viktigste rolle var imidlertid å rekruttere nye medlemmer, trene dem og plassere dem i utenlandske grupper. Han hadde direkte kontakt med bin Laden, og kom til Marokko i januar etter et langt opphold i Afghanistan. Han bestemte å utsette selvmordsaksjonene i Marokko og i stedet konsentrere seg om vestlige krigsskip.

Ifølge det amerikanske TV-selskapet ABC skal USA ikke ha noen hast med å få utlevert Abou Zoubair fordi marokkanerne har «mye mer overtalende avhørsmetoder».

Et annet viktig al-Qaida-medlem, tyske Mohammed Haydar Zammar, også arrestert i Marokko, er ifølge tysk TV utlevert til Syria. Amerikansk etterretning mistenker ham for å ha rekruttert Mohammed Atta.

To kvinner er også fengslet i Marokko. I tillegg til terrorisme og sabotasje vil de bli tiltalt for «utsvevende livsførsel».

Saudi-Arabia

Tirsdag kunngjorde saudiarabiske myndigheter at de hadde arrestert 13 al-Qaida-medlemmer som planla attentater mot amerikanske mål. Det er første gang Riyadh vedgår at det er al-Qaida-medlemmer i Saudi-Arabia. 15 av de 19 flykaprerne 11. september var saudiarabiske.

Ifølge innenriksdepartementet planla de 13 å skyte ned et amerikansk militærfly i ferd med å ta av fra en base i Saudi-Arabia.

ARRESTERT: Abou «Bjørnen» Zoubair skal ha vært en nær medarbeider av Abou Zubaydah (bildet), al-Qaida-hjernen fengslet i Pakistan.