- Bjørnen er eksplosiv

Ingen grunn til å romantisere om rovdyr, sier bjørnejeger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både bjørnestammen og ulvestammen er økende i Norge som følge av dyr som kommer fra Finland og Sverige.

For byfolk, forskere og andre som bor langt unna rovdyrene er det lett å romantisere og ha sterke oppfatninger.

- Men for folk som bor og ferdes i grensetraktene og andre områder hvor bjørn og ulv ferdes, er det grunn til å være på vakt, mener Arild Strand (65) - tidligere bjørnejeger på Svalbard.

Han har vært med på fangst av 229 isbjørner på Svalbard, før de ble fredet i 1972. Han har derfor svært god erfaring med dyrenes atferd.

Eksplosiv og rask

- Bjørnen er et eksplosivt og raskt dyr, og man vet ikke hvilke individer som kan angripe. Bjørner er forskjellige akkurat som oss mennesker. De trenger ikke være skadeskutt, være binne med unger eller være sultne for å angripe, sier Strand.

Bjørnen som drepte en jeger i Sverige, i grensetraktene mot Lierne tidligere denne uka, ser ikke ut til å være skadeskutt, slik Lars Monsen og endel forskere antok.

- Kan et dårlig bærår, og dermed manglende mattilgang om høsten, gjøre bjørner mer aggressive?

ISBJØRNJAKT: Her har Arild Strand (t.v.) og en fangstkamerat felt en isbjørn på Svalbard, i 1969. Strand har vært med på å felle 229 isbjørner, før de ble fredet. Kjøttet ble brukt til føde for jegerne og hundene deres, mens skinenne ble solgt. Foto: Privat
ISBJØRNJAKT: Her har Arild Strand (t.v.) og en fangstkamerat felt en isbjørn på Svalbard, i 1969. Strand har vært med på å felle 229 isbjørner, før de ble fredet. Kjøttet ble brukt til føde for jegerne og hundene deres, mens skinenne ble solgt. Foto: Privat Vis mer

- Ja. Både bjørnens og ulvens atferd handler om mattilgang og forplantning. Er det dårlig mattilgang vil bjørn og ulv lettere nærme seg bosetning, og dermed komme nærmere mennesker.

- Skal folk som bor i bjørneområder la være å gå tur i skogen?

- Nei, men de skal ha respekt for bjørnen. De færreste går rundt med børse og kan skyte skremmeskudd. Er man først kommet på nært hold, og blir redd, har man ikke så mye å stille opp med.

- Er det overhodet noe som hjelper om man er på kloss hold av en bjørn som virker truende? Hva skal man gjøre

- Det finnes ingen resept, det kommer an på hver enkelt situasjon. Det viktigste er å beholde roen, for klarer dyret å få redsel i et bytte, er mye av jobben gjort. Å trekke seg rolig tilbake, ikke løpe, er derfor viktig.

Strand mener det bare er et tidsspørsmål før et menneske blir drept av bjørn og ulv i Norge.

Når forskere henviser til at ingen er drept av bjørn på nesten 100 år, så er det en naturlig følge av at vi ikke har hatt mange bjørner her i landet, mener han.

I områder der det er mye bjørn, som Russland, Finland, Alaska skjer det jevnlig at mennesker blir drept av rovdyret. For ikke lenge siden ble et par som filmet bjørn i Alaska begge drept av bamsen de hadde linsen rettet mot. Også ulven kan angripe mennesker.

- Bjørnen er eksplosiv

Strand mener det er viktig å ha kunnskap om rovdyrs atferd i tider der stammene øker og representerer en viss fare for folk og fe.

Mange sauebønder, ikke minst i Lierne, har gitt opp som følge av rovdyrfaren. Dette bidrar sterkt til gjengroing av kulturlandskapet.

- Men er løsningen å skyte flere bjørn og ulv?

- Norge kan vi forvalte gaupe, jerv og bjørn innenfor fornuftige rammer. Men for ulven har vi ikke store nok arealer. Å ha en rovdyrforvaltning som innebærer begrensning av antall dyr er dermed nødvendig, mener Strand.

Han bor selv i Rakkestad i indre Østfold, der en liten ulvestamme holder til.

- Forskere hevdet at ulven ikke går over bruer, svømmer over elver eller hopper over høye gjerder. Men det gjør den. Ingenting hindrer ulven i å komme fram. Det vet vi praktikere som har hatt rovdyra på nært hold mange ganger, sier Strand.

Monsen enig i mye

Villmarks-kjendisen Lars Monsen er helt enig med Strand i at bjørnen er et eksplosivt dyr man skal vokte seg for:

- Men det er uhyre sjelden de angriper mennesker fordi de er sultne. Det er imidlertid livsfarlig å komme innpå et kadaver som bjørnen betrakter som sitt, sier Monsen.

- Men bjørnen i Sverige - hvorfor angrep han en mann rett utenfor hytta si?

- Det er kommet fram at den hadde en knekt tann og trolig kraftig tannpine - dette har nok spilt inn. Trolig har mannen som ble drept plutselig stått ansikt til ansikt med bjørnen, kanskje rundet husbjørnet og plutselig gått rett på bjørnen, og blitt angrepet. Bjørner angriper ikke uten grunn.

- Kan vi vente at mennesker blir drept av bjørn eller ulv også i Norge?

- Det kan ikke utelukkes, men bjørn er mer sannsynlig enn ulv. Selv om det er større sannsynlighet for å bli drept av veps eller kyr. Men det skal uhyre mye til før en ulv angriper, i så fall har den rabies.

I følge rovdyr.org har Direktoratet for naturforvaltning vedtatt fellingstillatelse på 14 bjørner i Norge. På dette nettstedet står også siste nytt fra alle leire når det gjelder rovdyr og rovdyrpolitikk.

ADVARER: Eks fangstmann på Svalbard, Arild Strand fra Rakkestad, tror det er et tidsspørsmål før noen blir drept av bjørn eller ulv i Norge.