Bjørnen er skutt

Drepte Arnulf Ranung (61) i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bjørnen som etter all sannsynlighet tok livet av elgjeger Arnulf Ranung (61) i går, er nå skutt, melder svenske Expressen.se.

- Bjørnen er død. Vi skjøt den for to minutter siden, sier jeger Lars Svanberg til TV4 Nyheterna.

Tett kratt

Allerede i går fant Svanberg, sammen med to jaktkamerater, spor etter bjørnen. I dag tidlig tok de opp jakten igjen.

- Vi oppdaget ham i et tett kratt, og etter litt trøbbel fikk vi mulighet til å skyte den. Han så ikke snill ut, for å si det sånn. Det var flaks at vi fikk has på den, sier jegeren, som også forteller at bjørnen virket aggressiv.

- Hvorfor var det viktig å drepe bjørnen?

- Bjørner er vanedyr, og risikoen var stor for at den skulle gå til angrep på nytt.

Politiet besluttet i går å gi fellingstillatelse, og tre bjørneeksperter, inkludert Svanberg fikk i oppdrag å spore opp og ta livet av rovdyret.

SKUTT: Bjørnen ble skutt i formiddag, av et jaktlag bestående av tre bjørneeksperter. Foto: JOHAN AXELSSON/ÖSTERSUNDSPOSTEN
SKUTT: Bjørnen ble skutt i formiddag, av et jaktlag bestående av tre bjørneeksperter. Foto: JOHAN AXELSSON/ÖSTERSUNDSPOSTEN Vis mer

Jaktlaget fant bjørnen bare noen hundre meter fra hytta der Ranung ble funnet.

Funnet av jaktkamerat

Elgjegeren Ranung og hunden hans ble funnet døde av jaktkameraten Tord Olofsson i går. 61-åringen var gravd ned ti meter fra hytta i bygda Valsjöbyn i Jämtland.

Valsjöbyn ligger bare fire kilomter fra norskegrensa, og befolkningen både på svensk og norsk side har vært engstelige for nye angrep.

Det har vært spekulert på årsaken til at bjørnen gikk til angrep. Ranungs jaktkamerat Olofsson går ut fra at bjørnen var sulten på grunn av dårlig bærår, mens friluftsprofil Lars Monsen tror bjørnen har vært aggressiv fordi den var skadeskutt.

Det er ikke på det rene om bjørnen var skadd fra før da den ble skutt i dag.

- Venter på obduksjonen

- Det springende punktet for meg er fortsatt om bjørnen var skadeskutt eller ikke, er Monsens umiddelbare reaksjon overfor Dagbladet.no på beskjeden om at bjørnen er skutt.

- Jeg regner med at det vil bli foretatt en obduksjon av bjørnen, og at man da vil finne menneskerester i magen på den, hvis det er riktig bjørn. Og så vil vi få på det rene om den hadde skuddskader fra før, sier Monsen, som fortsatt går ut fra at bjørnen var skadeskutt.

- Hva hvis det skulle vise seg at den ikke var skadeskutt?

- Det får vi eventuelt ta når det kommer, sier friluftsmannen, som understreker at dette er en tragisk situasjon.

- Dette er kjempetrist for Arnulf Ranungs familie. Men det er også trist for bjørnen; vi må huske på at den har hatt en grunn til å angripe, sier Lars Monsen til Dagbladet.no.

DREPT UTENFOR HYTTA: Elgjeger Arnulf Ranung (61) ble funnet drept utenfor hytta si i Valsjöbyn i går morges.
TROR BJØRNEN BLE SKADESKUTT: Friluftsmann Lars Monsen er overbevist om at bjørnen gikk til angrep fordi den fra før var skadeskutt. Her Monsen sammen med Nickel (4).