- Bjørnen var livredd

Rolf Erik møtte bjørnefamilie. Men det var ikke han som ble redd.

BAMSEMOR:  Denne binna yppet seg da hun møtte Rolf Erik Schaaning i Pasvik Naturreservat i sommer. Trolig ville hun beskytte bjørnungene hun hadde med seg. Alle foto: Rolf Erik Schaaning Kollstrøm
BAMSEMOR: Denne binna yppet seg da hun møtte Rolf Erik Schaaning i Pasvik Naturreservat i sommer. Trolig ville hun beskytte bjørnungene hun hadde med seg. Alle foto: Rolf Erik Schaaning KollstrømVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rolf Erik Schaaning Kollstrøm er Nasjonalparkforvalter i Øvre Pasvik Nasjonalpark i Finnmark - og er derfor mer naturvant enn de fleste.
Men feriedagen i «naboparken» Pasvik Naturreservat den 12. juli ble ikke helt som en vanlig dag på kontoret.

- Jeg kom ut av hytta da jeg hørte en dyreflokk. Jeg trodde først det var elg. Da så jeg bjørnene på gårdsveien, forteller Kollstrøm til Dagbladet.

Kollstrøm antar at han så ei binne med to unger fra fjorårskullet. 

MØTTE BJØRN: Rolf Erik Schaaning Kollstrøm.
MØTTE BJØRN: Rolf Erik Schaaning Kollstrøm. Vis mer

Ifølge NRK, som omtalte saken tidligere i dag, ble det registrert til sammen 38 bjørner i Sør-Varanger kommune i fjor.

20-25 meter Kollstrøm forteller at det var vindstille - og at bjørnene neppe så ham med en gang. Da han gikk mot hytta for å hente sønnene, så våknet binna som han da anslår var på cirka 100 meters avstand.

- Binna kom mot meg i en vanvittig fart mens hun blåste med nesa. Og hun trampet i bakken. Hun fortalte at «her er jeg», men var aldri noen trussel. Jeg har lest om sånne skinnangrep. Og jeg skjønte at det var ufarlig. Hun stoppet opp 20-25 meter bortenfor meg.

- Når bjørnen kom, så reagerte kroppen. Pulsen gikk opp. Men jeg ser på det som en naturopplevelse, sier Kollstrøm som har sett bjørn før men ikke på så kloss hold.

«Det er folk her» Da han kom ut igjen av hytta, var binna gått mot de andre bjørnene.
Men da binna gikk til et nytt skinnangrep, ga parkforvalteren tydelig beskjed om at hun ikke trengte å komme nærmere.
- Jeg ropte noe sånn som «Det er folk her». Da bråsnudde hun og slapp ei diger ruke, forteller han.

BJØRNEFLOKK Sønnen til Rolf Erik Schaaning Kollstrøm telte totalt fire bjørner i nærheten av familiens hytte i Pasvik naturreservat.
BJØRNEFLOKK Sønnen til Rolf Erik Schaaning Kollstrøm telte totalt fire bjørner i nærheten av familiens hytte i Pasvik naturreservat. Vis mer

Kollstrøm ble seinere intervjuet av Statens Naturoppsyn for å fortelle om sitt møte bjørnene. Han tok også opp en prøve av bjørnens ekskrementer som kan brukes i arbeidet for å identifisere bestanden.

- Jeg skjønte at det var en ufarlig situasjon. Og at bjørn er livredd folk, sier Rolf Erik Schaaning Kollstrøm til Dagbladet.

STAKK:Da Rolf Kollstrøm ropte til binna fant hun ut at nok var nok.
STAKK:Da Rolf Kollstrøm ropte til binna fant hun ut at nok var nok. Vis mer