Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørnens enorme forandring: - Helt absurd

I løpet av drøye to måneder, gikk bjørnen Holly fra radmager til gigantisk. - En skikkelig vraltebamse, sier zoolog Petter Bøckman.

TO MÅNEDER: Det tok bjørnen Holly drøye to måneder å nå toppvekta. Det holdt til seier i nasjonalparkens kåring. Foto: Katmai nasjonalpark. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Hun har nettopp stukket av med førsteplassen, men vet det ikke selv. Bjørnen Holly vandrer rundt i Katmai nasjonalpark sør i Alaska, uvitende om at hun nettopp har blitt stemt fram til vinneren av årets «Fat Bear Week».

Nasjonalparkens kåring, som ble arrangert for femte gang, hadde hele 12 gode kandidater på årets bjørnefront. Ingen kunne imidlertid måle seg med transformasjonen Holly hadde gjennomgått mellom 12. juli og 22. september.

«Hun er feit. Hun er fantastisk. Lenge leve dronninga av fedme», skriver nasjonalparken på sin Facebook-side.

FØR: Holly la på seg kraftig i perioden 12. juli til 22. september. Foto: Katmai nasjonalpark
FØR: Holly la på seg kraftig i perioden 12. juli til 22. september. Foto: Katmai nasjonalpark Vis mer

- En rekordbjørn

Zoolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Petter Bøckman, humrer godt da han får se bildet av grizzlyen. Han forteller at bjørnens forvandling er helt nødvendig for å overleve.

Mens mange mennesker trener hardt for å nå den såkalte sommerkroppen, er det for Holly og konkurrentene et spørsmål om liv eller død når kilo etter kilo samler seg under pelsen.

Fettet grizzlybjørnene legger på seg skal gi næring i flere måneder, etter at de har gått i hi for vinteren. Da kan opptil en tredjedel av kroppsvekta tæres bort, skriver Reuters.

- Det er dette bjørner må gjøre. De har opptil et halvt år der de bare lever av flesket. Det samme skjer hos bjørner i Norge, selv om dette virkelig var en rekordbjørn. Snakk om rullepølse, sier Bøckman og ler.

MIDT PÅ VEIEN: Cari McGillivray trodde hun hadde fanget to rovdyr i en brutal slåsskamp, så ser hun hva som lusker i bakgrunnen. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Helt absurd

Zoologen forklarer at noe av årsaken til at bjørner må legge på seg så enorme mengder, er at de ikke senker kroppstemperaturen særlig mye når de går inn i vintersøvnen.

I motsetning til for eksempel flaggermus, som senker temperaturen ned mot null grader. Det å holde kroppstemperaturen høy, samtidig som man ikke inntar energi, krever mye.

ZOOLOG: Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor. Foto: UiO
ZOOLOG: Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor. Foto: UiO Vis mer

- Å legge på seg så mye over så kort tid, virker helt absurd for oss mennesker, som har tilgang til mat hele året. Vi dør hvis vi blir så bælfeite og ligger stille i flere måneder. Samtidig skal man huske at bjørnen ikke har noen direkte fiender. Dermed kan den vralte rundt og spise laks og bær uforstyrret i uke etter uke, uten å være truet, sier Bøckman.

Etter at seieren nå er sikret, er det på tide med en velfortjent hvil for vinneren Holly. I slutten av oktober eller begynnelsen av november går hun inn i årets vintersøvn, og sover seg på ny ned i vekt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media