Bjørner står på rulleskøyter og hopper tau, mens apekattene plukker epler og spiller basket

Norske dyrevernere mener unik video fra nordkoreansk sirkus vitner om grov dyremishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video tatt opp av en vestlig turist på et nordkoreansk sirkus, viser bjørner og apekatter som utfører nærmest uvirkelige «kunster».

Bjørnene går rundt på to bein mens de hopper i tau, hopper bukk, danser og utfører forskjellige stunts. Apekattene er litt mer avanserte, når de suser rundt på rulleskøyter og plukker frukt og spiller basketball.

Nord-Korea er verdens mest lukkede land og turister får ikke reise fritt, men sirkuset var en del av programmet for de vestlige turistene som fikk fanget det hele på film. De fleste i salen er nordkoreanske militære, som flere ganger bryter ut i spontan applaus og latter når dyrene utfører kunstene.

- Vitner om grov vold Dyrevernere reagerer sterkt på videoen og mener det er nærmest garantert at dyrene er utsatt for fysisk vold under treningen til den spektakulære oppvisningen.

- Bjørnene og apekattene har med så godt som 100 prosent sikkert blitt dressert ved hjelp av fysisk vold. Man ser på bjørnene at de beveger seg på en måte typisk for dyr som har blitt «opplært» ved smertepåføring under potene, sier veterinær Siri Martinsen, leder i NOAH.

- Denne «dansingen» vitner rett og slett om grov vold.

Dyrene i kostymer Både bjørnene og apekattene er iført glinsende kostymer og bjørnene har kjeven bundet sammen med tau. Et par ganger gir dyrepasserne en liten smakebit til bjørnene etter at de har vært spesielt flinke.

Siri Martinsen mener hele nummeret bærer preg av respektløshet, meningsløshet og fysisk og psykisk nedbryting av dyrene.

- Dette er et ekstra grelt eksempel på hva sirkus over hele verden handler om: Å påføre dyr lidelse for glorete «underholdning».
- Ta avstand Sommerferien er like om hjørnet og nordmenn på ferie har gode muligheter til å støtte dyremishandling ved ikke å være bevisste på hvilken underholdning man velger å oppsøke. Martinsen blir trist når hun ser vestlige turister la seg underholde av dyrene i videoene i denne saken.

PLUKKER: Apekattene flyr over gulvet på rulleskøyter mens de plukke frukt.
PLUKKER: Apekattene flyr over gulvet på rulleskøyter mens de plukke frukt. Vis mer

- At turister kan sitte og se på dyremishandling av dette slaget er nedslående. Man må ta med seg hodet når man reiser på ferie, og ta avstand fra mishandling borte på samme måte som man forhåpentligvis ville ha gjort hjemme.

- Det handler ikke om kulturopplevelse i slike tilfeller - det handler om å se at det finnes mennesker som vil tjene penger på utnytting og lidelse overalt i verden, og å ta avstand fra dette, sier veterinær Siri Martinsen, leder i NOAH.

- GRELT: NOAH, foreningen for dyrs rettigheter, mener det er nærmest garantert at dyrene er trent ved hjelp av fysisk vold.
- GRELT: NOAH, foreningen for dyrs rettigheter, mener det er nærmest garantert at dyrene er trent ved hjelp av fysisk vold. Vis mer
POPULÆRT: Sirkusnumrene slår tydelig an hos det entusiastiske publikummet.
POPULÆRT: Sirkusnumrene slår tydelig an hos det entusiastiske publikummet. Vis mer