Bjørnetjenester

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I livssynsklassen min på Lindeberg barneskole i Groruddalen, ble det ofte heftige diskusjoner. Alle de store verdensreligionene var representert, pluss en gutt som var Jehovas Vitne. I tillegg var ganske mange av oss superarrogante ateister, allerede som tiåringer. Vi elsket å latterliggjøre de troende for deres tilbakestående forestillinger. Mest av alt likte vi å tyne livssynslæreren. Han var en lubben liten buddhist fra Stovner som hadde tilbrakt mer tid i kloster enn i et klasserom. Han trodde vi skulle bli imponert når han viste oss sin helligste relikvie, en liten flaske med skittent vann fra Gangeselven. I stedet ropte vi i avsky at det var det ekleste vi hadde sett. Jeg husker fortsatt hvordan han rødmende stakk flaska ned i kateterskuffen igjen.

En gang diskuterte vi barneoppdragelse i forskjellige kulturer. Det begynte med at noen påsto at kristne var mye strengere enn andre, og brukte som bevis at Jehovas Vitne-gutten ikke fikk være med på klassefester. En pakistansk jente som alltid var ute etter oppmerksomhet, kunne stolt fortelle at hun hadde det mye strengere, for hun fikk ikke være med på klasseturer eller leirskole. Hun la ut om hvor utrolig strenge alle pakistanske foreldre var, spesielt mot jenter, som ikke fikk gå i bukser fordi det var skammelig. (Dette var 80-tallet og en del av de pakistanske jentene gikk fortsatt med sari.) Plutselig klikka det for bestevenninna mi, som også var fra punjab. Hun reiste seg og skjelte henne ut. «Er du helt dust, eller? Har ikke jeg på meg bukse, eller? Bare fordi du ikke får lov til en dritt, betyr ikke det at ingen av oss får det. Er mine foreldre liksom dårlige foreldre siden jeg får lov til ting?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer