Rusreformen

- Bjørnland må gå

Politidirektør Benedicte Bjørnland svarer ikke på om hun fortsatt mener politiet mister straffeprosessuelle virkemidler ved en rusreform. Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener skandalen er så stor at det allerede må få konsekvenser.

SYSTEMATISK? Politidirektør Benedicte Bjørnland sier hun er glad for at Riksadvokaten har satt i gang et arbeid for å undersøke om politiet har begått maktovergrep. Foto: Vidar Ruud / NTB
SYSTEMATISK? Politidirektør Benedicte Bjørnland sier hun er glad for at Riksadvokaten har satt i gang et arbeid for å undersøke om politiet har begått maktovergrep. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mister politiet mulighet til å ransake person, mobil og bopel i mindre narkotikasaker med regjeringens rusreform?

Nei, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud, som fredag oppsiktsvekkende gikk ut og klargjorde hvilke maktmidler politiet har tilgang til med dagens lovverk.

I går sendte Jørn Sigurd Maurud ut et nytt brev til politi og underliggende påtalemyndigheter der han ber om full oppvask i det stadig flere sier ser ut som en politiskandale.

- Samtlige statsadvokatregioner skal ved saksgjennomgåelser, intervjuer av relevant personell, gjennomgang av rutiner og andre egne tiltak kartlegge om og eventuelt i hvilken utstrekning dagens praktisering av ransakingsreglene i politidistriktene avviker fra føringene som er gitt i det nevnte brevet herfra, skriver Maurud og viser til klargjøringen før helgen.

Dagbladet var først med å melde at politiet kan ha ransaket ulovlig «i alle år» og at Riksadvokaten ville gjennomgå praksisen.

Stor dokumentasjon

Men der riksadvokaten har sagt at politiet ikke mister maktmidler ved en rusreform, har politiet sagt et overveldende ja.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer