Bjørnøy snuser på 30 prosent CO2-kutt

Norge skal forplikte seg til å kutte CO2-utslippene med minst 20 prosent, kanskje hele 30 prosent, innen 2020. Det sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge skal forplikte seg til å kutte CO2-utslippene med minst 20 prosent, kanskje hele 30 prosent, innen 2020. Det sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

EU-kommisjonen la onsdag fram sin nye energiplan hvor det foreslås at EU samlet kutter sine CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020.

- Jeg kan garantere at regjeringen vil foreslå et CO2-mål som er minst like strengt som det EU-kommisjonen har foreslått. Vi skal ikke være dårligere enn EU. Tvert imot har vi sagt vi skal være i front, og være nasjonen som presser fram mest mulig ambisiøse målsettinger og tiltak. Jeg synes Naturvernforbundets krav om 30 prosents kutt i forhold til 1990-nivå er et godt utgangspunkt for en måldiskusjon i Norge, sier Bjørnøy til Aftenposten.

Hun legger til at det er både nødvendig og mulig at Norge kutter utslippene med 30 prosent i løpet av de neste 13 årene. Bjørnøy opplyser at regjeringens forslag til nytt klimamål vil bli fremmet i løpet av våren.

Hun sier videre at det er fullt mulig å kutte med minst 50 prosent innen 2050. Det avgjørende er de politiske valgene som blir tatt framover, ifølge Bjørnøy.

Men nå sliter Norge med å oppfylle Kyoto-protokollen, som tillater at vi kan øke med 1 prosent i forhold til 1990-nivå fram til 2008-2012. I dag ligger Norges utslipp mellom 9 og 10 prosent høyere enn det. (©NTB)