Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørnsons etterkommere møtes i Molde

MOLDE (NTB): Bjørnstjerne Bjørnsons «uekte» barnebarn, Margit Sandemo, møter forfatterens «ekte» oldebarn, Marit Bjørnson Barkbu, under en forfatterkveld i Molde kommende onsdag. Det er første gang Margit Sandemo besøker bestefarens ungdomsby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Margit Sandemo sier til NTB at hun føler seg beæret av å være invitert til Bjørnsonfestivalen, som åpnes kommende søndag av nobelprisvinneren Wole Soyinka, en av forgrunnsfigurene i moderne, afrikansk litteratur.

- Jeg har skrevet 126 bøker, og til Bjørnsonfestivalen har jeg funnet fram en trilogi som heter «Historien om en fjelldal». Denne regner jeg som mitt litterære alibi, men kanskje kommer jeg til å lese litt fra «Historien om isfolket» også, sier den 73 år gamle forfatteren.

Hysj-hysj

At Margit Sandemo er Bjørnsons barnebarn har vært hysj-hysj til for noen år siden.

Tidene har endret seg. Hun sier at det fortsatt ikke er noe yndlingstema for henne å snakke om opphavet sitt. På den annen side forsøker ikke Sandemo å skyve temaet under teppet, i alle fall ikke når hun nå skal på Bjørnsonfestival for første gang.

- Faren min, Anders Underdal, ble født i 1908 og døde 93 år gammel. Han fortalte oss barna tidlig at Bjørnstjerne var hans far. Siden sluttet han av en eller annen grunn å nevne dette, sier Margit Sandemo.

På dødsleiet ønsket hennes farmor å fortelle barnebarna noe:

- Da bodde vi i Sverige, og rakk ikke tidsnok fram. Jeg regner med at hun ville fortelle oss den hemmeligheten hun hadde båret på gjennom hele sitt voksne liv, sier Sandemo.

Margit Sandemo har besøkt Aulestad, men har aldri vært i Molde eller på Nesset prestegård, der Bjørnstjerne Bjørnson vokste opp.

Anerkjennelse

Invitasjonen til Bjørnson-festivalen ser hun på som en anerkjennelse for arbeidet hun gjør. Av forfatterkolleger har hun alltid fått god behandling, men blant dem hun kaller «smaksprøvere», har hun ikke vært helt stueren.

Nå reiser hun til Molde, og det gjør også forfattere som Ingvar Ambjørnsen, Sara Lidman, Karsten Alnæs, Andrei Bitov, Terje Stigen, Monika Fagerholm og et femtitalls andre.

HYSJ-HYSJ: Margit Sandemo (73) ... av en eller annen grunn sluttet faren min å snakke om at Bjørnstjerne Bjørnson var faren hans ...