FIKK FEMLINGER: Binna Trude med en av femlingene hun fødte i Bjørneparken i Flå i Hallingdal 11. januar. Det er fire hunner og en hann i kullet av brunbjørnunger som lørdag for første gang utforsket hva som rørte seg på utsiden av hiet.
Foto: Bård Jørgensen / Bjørneparken / Scanpix
FIKK FEMLINGER: Binna Trude med en av femlingene hun fødte i Bjørneparken i Flå i Hallingdal 11. januar. Det er fire hunner og en hann i kullet av brunbjørnunger som lørdag for første gang utforsket hva som rørte seg på utsiden av hiet. Foto: Bård Jørgensen / Bjørneparken / ScanpixVis mer

Bjørnunger på sin første tur ut av hiet

Trudes femlinger utforsker verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

De fem bjørnungene i Bjørneparken i Flå i Hallingdal har tatt sine første steg ut av hiet. Det er godt nytt for binna Trude som fødte femlingene 11. januar i år.

Det er fire hunner og en hann i kullet av brunbjørnunger som lørdag så sitt snitt til å utforske hva som rørte seg på utsiden av hiet.

- Femlingene er friske, raske og i fin form, sier bjørnepasser Kirstine Juhl-Thomsen ved Bjørneparken i Flå til NTB.

- Fortsatt er de litt trege til å komme seg ut, men lørdag var de så vidt utenfor hiet og koste seg, sier hun.

Vanligvis er brunbjørnen Rugg parkens største kjendis, men selv han kom i skyggen av de søte ungene i helgen. Også bjørnebinnene Trude og Nora, i tillegg til bjørnungene Tor og Odin har sin faste plass i Bjørneparken.

En bjørn føder vanligvis 2-3 bjørnunger, men da Trude fødte femlinger var det ifølge Juhl-Thomsen det første kjente tilfellet i Norge. Rugg er far til samtlige bjørnunger i parken.

Fra gammelt av har det vært en stor brunbjørnstamme i Vassfaret, og selv i dag er det ikke uvanlig å se ferske bjørnespor i disse traktene. Bjørn er det rovdyret Bjørneparken i Flå har lengst erfaring med.

Brunbjørnen er det nest største landrovdyret i Europa, etter isbjørnen. Hannbjørnen kan bli 2,3 meter lang, og veie over 350 kilo. (©NTB)

Binna Trude med noen av femlingene hun fødte i Bjørneparken i Flå i Hallingdal 11. januar. Foto: Arne Nævra / Bjørneparken / Scanpix Binna Trude med en av femlingene hun fødte i Bjørneparken i Flå i Hallingdal 11. januar. Det er fire hunner og en hann i kullet av brunbjørnunger som lørdag for første gang utforsket hva som rørte seg på utsiden av hiet.{nl}Foto: Bård Jørgensen / Bjørneparken / Scanpix

UT PÅ TUR: Femlingene som ble født 11. januar tok seg en tur ut i går, sammen med mamma Trude. 
Foto: Arne Nævra / Bjørneparken / Scanpix
UT PÅ TUR: Femlingene som ble født 11. januar tok seg en tur ut i går, sammen med mamma Trude. Foto: Arne Nævra / Bjørneparken / Scanpix Vis mer