- Bjørvika ikke klar før 2008

Statsbygg mener Bjørvika-alternativet er usikkert både når det gjelder tidsperspektiv og pris: - En opera i Bjørvika kan tidligst stå ferdig i 2008 og prislappen på 1,3 milliarder for veiutbyggingen er grovmasket, sier sjefarkitekt Kjell Beite i Statsbygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette går fram av Statsbyggs uttalelse til Kulturdepartementet, hvor det understrekes at selv om operaen og veianlegget pågår samtidig, vil operaen tidligst være ferdig i år 2008.

- Men også det årstallet er det knyttet stor usikkerhet til, sier Beite til Dagbladet.

Statsbygg advarer mot «en uforsvarlig rask prosjekterings- og byggeprosess i en slik komplisert sak».

Befaring

I går ettermiddag orienterte Beite og en rekke andre eksperter Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité om sine faglige vurderinger på operautbyggingen. Komiteen var på befaring på Vestbane-tomta og i Bjørvika. Samtidig fikk komiteen svar på spørsmålene som saksordfører Ola T. Lånke (KrF) hadde bedt om å få fra Kulturdepartementet.

Av svarene går det fram at flere eksperter peker på stor usikkerhet ved Bjørvika-alternativet, både når det gjelder prisoverslag og framdrift.

Usikre kostnader

Sivilingeniør Ottar Kummeneje A/S har foretatt en teknisk utredning om grunnarbeidene. Firmaet mener at kostnadsoverslagene er usikre i Bjørvika-alternativet, og at dette bør gjenspeiles i større tillegg for uforutsette eller uspesifiserte kostnader.

Uansett hvilken tomt som velges i Bjørvika, må det foretas nøyere undersøkelser før det kan sies noe mer presist om kostnader og framdrift, mener Kummeneje A/S.

Fredning

I dokumentene som kulturkomiteen i Stortinget fikk i går, uttrykker Den Norske Opera bekymring over at et operahus i Bjørvika vil bli liggende isolert i lang tid, uten et brukervennlig bymiljø rundt. Operaens ledelse frykter at dette kan få driftsmessige konsekvenser.

Riksantikvar Nils Marstein fortalte stortingsrepresentantene at det var fullt mulig å bygge en opera på Vestbane-tomta og samtidig beholde de nåværende bygningene som er fredet.
Han sa at Stortinget aldri tidligere har endret et fredningsvedtak og at riving av en del av bygningene ville være å ta bort en viktig del av vår kulturhistorie, sa riksantikvaren.

Dersom Stortinget skulle gå inn for en omgjøring av fredningen, frykter Marstein for at det kan få konsekvenser for andre byggesaker seinere, selv om det her er snakk om et nytt enkeltvedtak.

<B>LANGT FRAM:</B> Sjefarkitekt Kjell Beite i Statsbygg sier at en opera i Bjørvika tidligst kan stå ferdig i år 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer