Bjørvika minelagt

Bjørvika ble minelagt flere ganger under krigen. Forsvaret kan ikke garantere at området er minefritt, men det er ingen planer om undersøkelser før eventuelle utgravinger til tunnel og opera begynner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var høsten 1941 at britiske bombefly gjennomførte flere mineleggingekspedisjoner i Indre Oslofjord, skriver Forsvarets Forum i dag. I følge amanuensis Ivar Kraglund ved Hjemmefrontmuseet greide tyskerne bare å sveipe opp rundt 15 prosent av alle minene som ble sluppet i Oslofjorden.

- Vi vet godt at det fra tysk side ble sveipet etter miner i området, men i teorien er det mulig at det ligger sjøminer i Bjørvika den dag i dag, sier Kraglund til Forsvarets Forum.

- Tusenvis av miner

- Vi vet at det ble lagt betydelige mengder miner i Oslofjorden, også i Indre Oslofjord. Det ligger tusenvis av miner langs kysten, men vi vet ikke nøyaktig hvor alle befinner seg. Derfor kan vi ikke garantere at Statens vegvesen ikke vil støte på eksplosiver i forbindelse med utgraving av Bjørvika-tunnelen, sier orlogskapten Jan Magne Stensrud ved Forsvarskommando Sør-Norge til FF.

Allikevel slår forsvaret i et brev til vegvesenet fast at de «har ingen informasjon som indikerer at det finnes eksplosiver i området».

- Vi har reist spørsmålet til Forsvaret, og de sier at det ikke er noen fare, sier vegvesenets prosjektleder Bjørn Omdahl til FF.

- Knekker skip i to

I følge minedykker Terje Marthinsen inneholder minene fra krigen i snitt 300 kilo sprengstoff.

- Tennemaknismene på minene fra krigen er som regel tæret bort, men sprengstoffet i minene blir mer følsomt med alderen. Sprenges minene på 4-5 meters dyp lager de en vannsøyle på hele 70 meter. De er laget for å knekke skip i to.