Bjørvikas teskjekjerring

Onsdag innkasserte stortingsrepresentant Britt Hildeng (Ap) sin største politiske triumf, med Arbeiderpartiets Bjørvika-vedtak. Den lille dama har med sin voldsomme kampvilje og utholdenhet har trolig veltet operafolkets håp om Vestbane-opera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange vil spre halvsannheter og usikkerhet om opera-saken i disse dager. Men vi må ha is i magen og jobbe seriøst mot målet om opera innen år 2005. Det mener jeg fortsatt er realistisk, sier, stortingsrepresentant Britt Hildeng.

Nei, Bjørvika-operaens fremste forkjemper lar seg ikke bringe ut av fatning etter at en prosjektleder i Statsbygg allerede i går formiddag forsøkte å knuse Ap's håp og påstander om at det er mulig å bygge en ny opera i Bjørvika like raskt som på Vestbanen. Bjørvika-operaen kan tidligst stå klar i år 2007, sier Statsbyggs representant.

Dermed er vi over i en ny akt etter gårdagens Bjørvika-vedtak i Ap med påfølgende teppefall. Og for ytterligere å skake opp Vestbane-tilhengerne i dette stadig mer såpeaktige operadrama, kan vi opplyse at Britt Hildeng er helt surrete på årstall. Hun gikk for eksempel et helt år omkring i den tro at hun var ett år eldre enn det hun vitterlig var. Det lover ikke bra.

Ingen garantier

- Når det gjelder avtaler, er jeg veldig påpasselig, parerer hun, men presiserer at det ikke er utstedt garantier om tidspunktet for ferdigstillelse av verken Vestbane- eller Bjørvika-opera. Verken regjeringen eller Ap har forpliktet seg til mer enn at de har ny opera innen år 2005 som mål.
- I den utstrekning du kan være sikker på utbyggingsprosjekter, så er ny opera i Bjørvika gjennomførbart innen år 2005, fastholder hun.

Stortingsrepresentant Britt Hildeng som onsdag i all stillhet inkasserte et av sitt politiske livs største triumfer med vedtaket i Ap om opera i Bjørvika, er på mange måter en typisk anti-helt.

Lita tue

Hennes småvokste og tekkelige ytre gir ingen assosiasjoner verken til arier eller svulmende brysttoner, brynhilder eller Ingrid Bjoner. Snarere framstår hun som ei teskje-kjerring, når hun nå lik ei lita tue ser ut til å ha veltet operafolkets håp om et Vestbane-palass. Bak en fasade av tilforlatelig alminnelighet blir en vilje av stål og betong stadig mer åpenbar. Mot Britt Hildeng kjemper kulturstatsrådene og operatilhengerne forgjeves. Hennes sterke vilje har de fått merke de som har forsøkt å stoppe hennes politiske karriere.

Det gjelder ikke minst tidligere byråd Rune Gerhardsen og tidligere finansbyråd i Oslo, Gro Balas. Ved ulike korsveier, og ikke minst når det har vært årsmøter i Oslo Arbeiderparti, har de forsøkt å forhindre at hun ble valgt til leder. Hver gang har de mislykkes.

- Hvorfor er opera på Vestbanen så umulig, Hildeng?
- Fordi et praktbygg til 1,5 milliarder kroner må tjene flere formål.

<B>UTRETTELIG:</B> - Et praktbygg her i Bjørvika vil uttrykke tro på at dette vil bli en ny livskraftig bydel, sier stortingsrepresentant Britt Hildeng (Ap).