Björk raser mot Norge

Björk og den islandske befolkningen raser mot Norge. I dag leveres 45 000 islandske protester mot Norsk Hydros planlagte gigantfabrikk på sagaøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norsk Hydro hadde aldri fått lov til å bygge en slik aluminiumsfabrikk i Norge. De har utnyttet det islandske systemet. De vil rasere et unikt og sårbart område av Island, sier aksjonsleder Jakob Magnusson.

Han er i Norge for å overlevere Hydro-direktør Egil Myklebust 45 000 underskrifter fra sinte islendinger. Blant de protesterende er også den islandske superstjernen Björk.

Protestsang

- Björk har gitt et viktig bidrag til protestkampanjen. Hun har holdt flere konserter og har laget en egen låt inspirert av denne aksjonen. Den skal legges ut på Internett, slik at folk kan laste den ned. Nedlastingen vil koste noen kroner som går til alternative prosjekter på Island, sier Magnusson. Også Björks far, Gudmundur Gunnarsson, er involvert i denne aksjonen.

- Hydros utbyggingsplaner vil skade Islands satsing på turisme. Når 45 000 av en total befolkning på 300 000 setter navnet sitt på et slikt opprop, må Hydro ta det alvorlig, sier aksjonsleder Magnusson.

Gigantutbygging

Det er enorme dimensjoner over Hydros planer på Island. Selve aluminiumsverket alene vil kreve en investering på ca. 23 milliarder norske kroner, og anlegget vil bli det desidert største i Europa - med en anslått årsproduksjon på 480 000 tonn aluminium.

- Utslippene opplyses å være 1500 kilo støv i lufta og 30 tonn utslipp i sjøen hver dag. Det er ikke gode argumenter for denne utbyggingen, sier informasjonssjef i Norges Naturvernforbund, Kåre Olerud.

RASENDE: Islands superstjerne Björk fronter folkeaksjonen mot Norsk Hydros planer om aluminiumsfabrikk på øya.