Bjugn-barn anmelder Hammern

Solveig Marie Johnsen (20) fra Bjugn reagerer kraftig på Ulf Hammerns uttalelser om hjernevask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom våren og sommeren i år blusset Bjugn-saken opp igjen i avisspaltene. I et intervju med Adresseavisen i april sa Ulf Hammern, en av de tiltalte for overgrep i den lille bygda tidlig på 90-tallet, at «alle nye beskyldninger om overgrep ville bli anmeldt».

Dette kom som en reaksjon på at flere av barna fra Bjugn-saken dagen før gikk ut i avisa og fortalte om minnene og problemene de hadde møtt i etterkant av norgeshistoriens mest omtalte overgrepssak.

Ifølge Hammern er det foreldre og behandlingsapparatet som har «hjernevasket» ungene. Nå anmelder en av dem Ulf Hammern for ærekrenkelse.

- Provoserende

- Da sier han jo at jeg er hjernevasket, og det er utrolig provoserende. Jeg har tenkt gjennom dette og diskuterte også lenge med advokaten min før jeg bestemte meg for å levere inn en anmeldelse, forklarer Solveig Marie Johnsen (20) til Dagbladet.no.

Johnsen var ett av ti barn som var med i tiltalen mot Ulf Hammern da han ble frifunnet i Bjugn-saken.

- Han burde ikke gått ut nå og kalt oss hjernevaskede, sier Johnsen.

Bjugn-saken er norgeshistoriens største sedelighetssak. Den startet for 16 år siden, og verserer fortsatt i rettsvesenet. Saken startet da Ulf Hammern og flere andre ble pågrepet etter en omfattende etterforskning omkring påståtte seksuelle overgrep mot barn. Hammern ble til slutt frikjent på alle punkter. Frikjennelsen førte til stor debatt rundt sakkyndiges rolle i saker der barn kan være utsatt for overgrep.

REAGERER KRAFTIG: - Hammern burde ikke gått ut og kalt oss hjernevaskede, sier Solveig Marie Johnsen, ett av ti  barn i Bjugn-saken tidlig på 90-tallet. Foto: NED ALLEY/DAGBLADET
REAGERER KRAFTIG: - Hammern burde ikke gått ut og kalt oss hjernevaskede, sier Solveig Marie Johnsen, ett av ti barn i Bjugn-saken tidlig på 90-tallet. Foto: NED ALLEY/DAGBLADET Vis mer

- Ikke råd

Solveig Marie Johnsens advokat, advokatfullmektig Kai Stephansen, sier:

- Vi utreder nå mulighetene for et sivilt søksmål med utgangspunkt i Hammerns utsagn om hjernevaskelse i avisa. Dette vil vi være klare med om to uker. Jeg har ikke rådet min klient om hvorvidt hun skulle levere inne en anmeldelse til politiet nå, sier Stephansen.

Ulf Hammerns advokat, Sigurd J. Klomsæt, sier til VG Nett at han ikke vil kommentere saken.

FRIKJENT:</B> Ulf Hammern ble frikjent på alle punkter i den omfattende saken.<br />