- Bjugn-barna fikk feil diagnose

Amerikanske eksperter mener barna ikke hadde skader etter seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen av barna i Bjugn-saken skal ha vært fysisk skadet i underlivet etter seksuelle overgrep, ifølge de amerikanske forskerne Joyce Adams og Astrid Heger.

Dette betyr at foreldrene til om lag 30 barn har vært forledet til å tro at barna deres har vært misbrukt, skriver VG.

Adams og Heger er anerkjente og ledende forskere på sitt felt. De ble engasjert av Ulf Hammerns nye advokat, Sigurd Klomsæt, for å granske underlivsbilder norske leger tok av de ti msst sentrale barna i 1992 og 1993. 

Forskerne mener saken er krystallklar, og at alle ti barna feilaktig ble erklært skadet etter misbruk.

Videre hevder de at norske leger burde skjønt at de tok feil allerede i 1993. Tidlig på 90-tallet trodde leger normale jomfruhinner var unormale. Likevel har aldri bildene fra Bjugn-saken blitt undersøkt på nytt.

- Dette har jeg ventet på i mange år. Den første tanken min er at det blir lettere å gå inn i alderdommen, sier Ulf Hammer til VG.

Ulf Hammern ble frikjent av juryen, men da han gikk til erstatningssak mot staten ble han stemplet som mulig skyldig. Hammern fikk i 2003 medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Norge ble dømt for å ha brutt menneskerettighetene ved å så tvil om frifinnelsen.

ENGASJERTE EKSPERTER: Advokat Sigurd Klomsæt fikk forskere til å se på bevismaterialet fra Bjugn-saken på nytt.
FIKK MEDHOLD: Ulf Hammern fikk medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg, som dømte Norge for å ha brutt menneskerettighetene ved å så tvil om frifinnelsen i Bjugn-saken.