Bjugn-tiltalt ble frikjent, men saksøker advokaten

Ulf Hammern ble frikjent i Bjugn-saken. Nå krever han erstatning av advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Ulf Hammeren ble i 1994 frikjent for overgrepene han stod tiltalt for i den såkalte Bjugn-saken. Nå krever både han og kona Jorid erstatning av advokat Christian Wiig, som i 13 år representerte Hammern.

Bjugn-saken

  • Barnehageassistent Ulf Hammern ble i mars 1992 anklaget for blotting i Botngård barnehage i Bjugn kommune. Han ble straks suspendert fra sin stilling, og en omfattende etterforskning ble iverksatt.
  • Under etterforskningen ble hele 30 personer i det lille samfunnet mistenkt for overgrep mot barna i barnehagen. Anklagene gjaldt blotting, oralsex, vold og
    voldtekt.
  • I januar 1993 ble sju personer arrestert og siktet for seksuelle overgrep mot 36 navngitte og «et ukjent antall» andre barnehagebarn. Av de pågrepne var det bare Ulf Hammern som ble stilt for retten.
  • Den 31. januar 1994 ble Hammern i Frostating lagmannsrett frikjent på alle punkter. De sakkyndige konkluderte med at barna var misbrukt, men retten fant ikke å kunne legge avgjørende vekt på de sakkyndiges forklaringer.
  • 33 barn fra Botngård barnehage ble i 1994 like fullt tilkjent voldsoffererstatning fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.
  • Etter frikjennelsen anla Ulf Hammern erstatningssak mot staten, med krav om oppreisning i millionklassen. Han fikk tilkjent 170 000 kroner, og påklaget avgjørelsen til Høyesteretts kjæremålsutvalg. Kjæremålet ble forkastet.
  • Hammern vant seinere i Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, men fikk ikke erstatning da han på ny gikk til sak mot den norske stat.

Årsaken er at Wiig ikke ba Strasbourg-domstolen om erstatning da saken ble behandlet i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2002/2003, skriver Adressa.

Tap og helseplager

Via advokat Per Danielsen hevder ekteparet at Wiig ikke ivaretok deres interesser. De mener også at Jorid Hammern har krav på erstatning for «lidelser, tap og helseplager».

– Ulf Hammern og hans advokat Sigurd Klomsæt har bedt meg ta oppdraget. Jeg har akseptert. Det synes klart at det foreligger et erstatningsgrunnlag mot Christian Wiig på grunn av fristoversittelse, sier Danielsen til avisa. 

Tar ikke ansvar

Kjendisadvokaten har bedt Wiig om å skaffe seg advokat i forbindelse med det eventuelle erstatningskravet han risikerer. Dette har han ikke gjort.

– Vi har også bedt Wiig om å være skvær og ikke påberope seg foreldelse i denne saken. Hovedregelen for foreldelse når det gjelder rådgivere som gir eller ikke gir råd, er en frist på tre år. Den mener vi å være innenfor, men Wiig har ikke gitt oss noe svar på dette, fortsetter Danielsen. 

<b>KREVER ERSTATNING</b>: Ekteparet Ulf og Jorid Hammern mener advokat Wiig ikke ivaretok deres interesser på en god nok måte. Foto: Scanpix
KREVER ERSTATNING: Ekteparet Ulf og Jorid Hammern mener advokat Wiig ikke ivaretok deres interesser på en god nok måte. Foto: Scanpix Vis mer

Christian Wiig erkjenner ikke ansvar i saken.

SAKSØKT: Advokat Christian Wiig representerte Hammern i Bjugn-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer