- Bjurstrøm er en nyttig idiot for arbeidsgiverne

Mener lønnsnemnden lukter bestillingsverk.

 Nyttig idiot:  Bjurstrøm kritiseres for å ha gått inn med tvungen lønnsnemnd i oljestreiken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Nyttig idiot: Bjurstrøm kritiseres for å ha gått inn med tvungen lønnsnemnd i oljestreiken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Andreas Halse, forteller til Dagbladet at både SU og fagforeninger er fly forbanna på regjeringens inngripen i streiken sent i går kveld.

- Fagforeningsfolk jeg har snakket med sier at det koker, folk er sinte, sier han.

Nyttig idiot
Arbeidsgiversiden meldte om lockout fra midnatt natt til i dag dersom ikke partene kom til enighet. Informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF) sa til Dagbladet i går at situasjonen var helt fastlåst, og at de ikke ville komme til enighet.

Han kaller arbeidsminister Hanne Bjurstrøm for en nyttig idiot for arbeidsgiversiden.

- Man kan jo stille seg spørsmålet; hvem er det som egentlig styrer landet? Er det regjeringen, eller er det Helge Lund?, sier Halse.

- Dette lukter bestillingsverk lang vei. Det sender også noen signaler for fremtiden, det kommer fremover til å bli brudd på brudd i forhandlinger, mener han.

Drakamp
Halse syns dette viser forskjellene mellom Arbeiderpartiet og SV i regjering.

- Det er en konstant drakamp der SV hele tiden kjemper for arbeiderne. Bjurstrøm sier at hun syns det var leit det ble tvungen lønnsnemnd, men det er handlinger som viser hvilken side du står på. Her er det tydelig at ministeren står på arbeidsgivernes side, sier han.

- Fjern lønnsnemnda
Også leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, reagerer på regjeringas bruk av tvungen lønnsnemnd.

- Rødt mener prinsipielt at vi ikke trenger tvungen lønnsnemnd. Det fins ingen arbeidstaker- eller arbeidsgiverorganisasjon i Norge som ikke tar ansvar for liv og helse. Det er helt utenkelig at for eksempel Sykepleierforbundet eller Fagforbundet skulle gjennomføre en streik som setter pasienters liv i fare, så dette er partene selv i stand til å håndheve, sier han.

- Tvungen lønnsnemnd bør kun brukes når det er fare for liv og helse, ikke misbrukes slik Bjurstrøm og regjeringa nå gjør. Med gjeldende praksis får arbeidsgiverne trumfkort — det holder å true med lockout, så stanses hele streiken. Dette er uholdbart og det truer den frie streikeretten, sier Moxnes.


 Fly forbanna:  Leder i SU, Andreas Halse, er fly forbanna på regjeringens inngripen i oljestreiken. Foto: SU.
Fly forbanna: Leder i SU, Andreas Halse, er fly forbanna på regjeringens inngripen i oljestreiken. Foto: SU. Vis mer