Bjurstrøm stanser oljestreiken

- Konsekvensene av en lockout førte til at vi måtte gripe inn.

GREP INN:
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm går inn med tvungen lønnsnemd i oljekonflikten etter møte med Forbundsleder i Industri Energi Leif Sande sent mandag kveld i Arbeids og Velferdsdirektoratet
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
GREP INN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm går inn med tvungen lønnsnemd i oljekonflikten etter møte med Forbundsleder i Industri Energi Leif Sande sent mandag kveld i Arbeids og Velferdsdirektoratet Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) stanset oljekonflikten med tvungen lønnsnemnd mandag kveld. De økonomiske konsekvensene av en lockout var hovedårsaken, opplyser hun.

Fra midnatt tirsdag var det varslet full lockout på norsk sokkel. 6.500 arbeidere ville bli utestengt fra arbeidet, og det er anslått at en nedstengning av olje- og gassleveranser ville koste 1,8 milliarder kroner hver dag.

Sent mandag kveld varslet Bjurstrøm imidlertid at hun går inn med tvungen lønnsnemnd på grunn av de enorme økonomiske konsekvensene en stenging av norsk sokkel ville fått. Bjurstrøm var først og fremst bekymret for den norske gasseksporten.
— Måtte gripe inn
— Streiken var lovlig, men konsekvensene av en lockout førte til at vi måtte gripe inn. Den varslede lockouten ville ha ført til full stans i olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel og fått store konsekvenser får levering av gass til Europa, sier Bjurstrøm.

Hun understreket at streiken var fullt lovlig, men at lockouten ville fått store konsekvenser og uheldige ringvirkninger for Norge som oljenasjon og gassleverandør.

— Arbeidsgiversiden har tatt et stort grep med lockouten, et for stort grep synes jeg, så da måtte noen opptre ansvarlig og gripe inn, sier Bjurstrøm.

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi er svært skuffet etter at Bjurstrøm varslet tvungen lønnsnemndsbehandling.

— Vi føler oss sviktet. Det er en meget trist dag for alle de 62-åringene som mister pensjonen sin, og det er sannsynligvis en veldig flott dag for Helge Lund som får beholde sin gullpensjon ved hjelp av den rødgrønne regjeringen som griper inn for å stoppe en fullt lovlig konflikt på norsk sokkel, sier Sande etter det korte møtet hos arbeidsministeren. — Fornuftig avgjørelse Tonen fra administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening, Gro Brækken, er en helt annen.

— Vi synes det er en fornuftig avgjørelse fra regjeringen ut ifra det store omfanget streiken har fått. Den har kostet tre milliarder kroner så langt, og jeg synes motparten har streiket lenge nok. Vi var nødt til å få en slutt på streiken, sier Brækken.

Streiken har kostet rundt 200 millioner kroner dagen i de 16 dagene den har vart. Dermed var det samlede inntektstapet på rundt 3,2 milliarder kroner.

Arbeidstakerorganisasjonen SAFE varsler at deres medlemmer vil gå tilbake til arbeidet umiddelbart.

Statoil melder også at de vil gjenoppta produksjonen på installasjonene som har vært rammet av streik så raskt det lar seg gjøre. Statoil regner med at feltene er tilbake til normal produksjon i løpet av en uke.
(NTB)