Blå ballong

Erna Solberg er blitt lett å fornærme og driver valgkamp som «Furte-Erna»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg inviterte i går et par tusen av sine nærmeste på subsidiert tapas i Spektrum til såkalt middag med en statsråd. Der var det ballonger, appeller og musikk. Hun ble øyeblikkelig fornærmet da noen syntes dette liknet amerikansk valgkamp. Det er ifølge Furte-Erna bare SV og skapsosialistiske journalister som hele tida kopler Høyre-påfunn til amerikanske forbilder.

Fornærmet ble hun også da verdikonservative Høyre-veteraner som Paul Thyness, Francis Sejersted og Lars Roar Langslet hevdet at hun har gjort deres gamle parti om til et Kalkulator-Høyre som har kastet vrak på konservative verdier og kultur. «Dette er ikke en kritikk jeg tar alvorlig,» sier Høyre-lederen som gradvis har mistet prefikset «jern» foran Erna i medienes omtaler. Det er forståelig at det sliter på selv et robust vestlandssinn å konkurrere med SV om å være landets tredje største parti, men det er ukledelig å miste humøret. Fjerdeplassen på partirankingen er utenfor pallen for Erna, som skulle overta etter Jan Petersen for å bringe partiet tilbake minst til andreplassen bak Arbeiderpartiet. Foreløpig er det meste hun har tatt i blitt til gråstein. Fremskrittspartiet og Carl I. Hagen er landets klart største høyreparti, også etter at Erna Solberg har plassert sitt parti mye lenger til høyre enn i Petersens tid. Hennes innvandrerfiendtlige politikk vil alltid være «light»-versjonen av Hagens brutale variant. Velgere som tiltrekkes av brunskjær, vet godt hvem som er originalen og hvem som kopierer. Det sørger Hagen for et par ganger i hver valgkamp.

Det pågående landsmøtet er Erna Solbergs første som landsmøtevalgt leder. Til høsten skal hun levere et valgresultat som er bedre enn Petersens for fire år siden på 21,2 prosent. Han var den gangen valgets vinner og burde fått forsøke å danne regjering da Stoltenberg gikk av. Men da trodde Carl I. Hagen fremdeles at han hadde klart å holde en åpen råk til Kjell Magne Bondevik, og at en ny kroning av ham, selv om han var valgets nest største taper etter Jens Stoltenberg, ville tjene Fremskrittspartiets sak på lengre sikt. Petersen fikk et ydmykende nei på Hagens kontor og resten er historie. I dag vet Hagen at han ble grundig lurt av en overlegen bakspiller.

Men kanskje venter belønningen nå som Erna Solberg ikke utelukker et framtidig samarbeid med Frp i regjering. Det er grunn til å regne med at dette utspillet fra Solberg har satt Kåre Willoch i så kraftig rotasjon på Bestum at Oslo Lysverker kan bruke ham som dynamo og forsyne bydelen med billig gatelys i lang tid.

Det er ikke overraskende at det ble Erna Solberg som hengte ut agnet og at det skjedde nå. Kjell Magne Bondevik har satt seg selv på oppsigelse. Om ikke lenge er han ute av politikken, uansett valgresultat. Hun vet godt at Carl I. Hagen er villig til å veksle inn enhver programpost og uttalt Frp-politikk i sjåfør, svart limousin og en plass ved Kongens bord.

Det er grunn til å lure på om ikke Erna Solberg har en rem av den samme huden. Foran landsmøtet lovet Høyre-lederne varig avhold fra sentrale liberalkonservative verdier av hensyn til regjeringspartner Kristelig Folkeparti. KrF må ikke bli for lite ved dette valget. Marerittet er et kjempevalg for Fremskrittspartiet, et rimelig valg for Høyre, men katastrofe for Kristelig Folkeparti, og Venstre bare så vidt over sperregrensa. Selv om dette samlet blir flertall, kan et redusert Kristelig Folkeparti bryte ut. Derfor snakker Per-Kristian Foss ut av den ene munnviken mot kjønnsnøytral ekteskapslov og sier at hans partnerskap ikke føles B-stemplet av dagens partnerskapslov. Det er slike uttalelser som får velgere til å ta alt politikere sier med store klyper salt.

Bundet som de har vært på hender og føtter av hensynet til regjeringspartnerne og til Fremskrittspartiet, er alt Høyres valgkampstrateger har hatt å jobbe med at Norge går økonomisk bra. Og at framtida er lys med den nåværende regjering, men blygrå og svart med en rødgrønn. Finansminister Foss er den som skal mane fram den røde og grønne fare for alt skapende næringsliv i landet. Da skal han vel snakke ut av den andre munnviken.