«Bla, bla, bla»

BERGEN (Dagbladet): I går kom de fire stortingstoppene til Bergen. Blant annet for å diskutere uføretrygdede Egil Solheims (63) hverdag, nemlig egenandeler i helsevesenet. Slik oppsummerer Solheim politikernes budskap: - Bla, bla, bla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire stortingspolitikerne Jostein Alvheim (Frp), Kjell Magne Bondevik (KrF), Kristin Halvorsen (SV) og Ranveig Frøiland (Ap) innledet valgkampen i Bergen i går formiddag. I strålende solskinn på Torgalmenningen diskuterte de egenandeler i helsevesenet.

Forvirret

Uføretrygde Egil Solheim (63) er både hjerte- og lungesyk. Han vet hva det vil si å være kronisk syk og å betale tusenvis av kroner i egenandeler for å få livsviktig behandling. Dagbladet inviterte ham derfor til å overvære debatten og å bedømme debattens innhold. Noe særlig annet enn at sola skinte over debattantene og tilhørerne på Torgalmenningen, fikk ikke Solheim glede seg over.

- Bla, bla, bla, er hans umiddelbare dom etter at de fire debattantene har takket for seg.

- Nei, det var ikke mye å få ut av dette. Jeg blir mer og mer forvirret jo mer de snakker, legger han til.

Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL), hvor Solheim er aktiv, forsøker å få egenandeler på helsetjenester på den politiske dagsorden. Solheim presiserer at han nyter mye godt av dagens helsevesen, og at han ikke vil framstå som sytende.

- Men det er veldig lite igjen av trygden min når jeg har betalt de faste utgiftene. Derfor kunne de 1450 kronene jeg hvert år betaler i egenandeler kommet godt med til andre ting.

- Men det som virkelig er galt, er hvis det blir innført egenandeler på sykehusopphold, bemerker han.

Enige og uenige

Alle de fire politikerne på podiet var enige om at de ikke hadde vært flinke nok til å gjøre noe med dagens egenandelssystem som koster særlig kronisk syke tusenvis av kroner. Men så langt gikk enigheten. Frp-Alvheim og SV-Halvorsen var skjønt enige om at ordningen med egenandeler må fjernes. KrF-Bondevik vil ikke fjerne alle egenandeler, men vil skjerme de kronisk syke.

- Heller ikke vi i Arbeiderpartiet vil ha skatt på sykdom, sa Ranveig Frøiland.

Etter møtet gikk Solheim bort til Kjell Magne Bondevik.

- Hvorfor kan dere ikke bli enige slik at vi får ordnet opp i dette? spurte han.

- Det skal jo være litt uenighet mellom partiene. Men jeg synes det er flott at dere tar opp problematikken, sa Bondevik.

FORVIRRET: Uføretrygdede Egil Solheim ble mer forvirret enn opplyst da han hørte på debatten om egenandeler i helsevesenet.