Blå Chirac vil stemme på røde Hollande

Frankrikes tidligere konservative president, Jacques Chirac, vil gi sin stemme til sosialistenes François Hollande i presidentvalg søndag, sier en historiker nær ham.

FIENDER: Et blide fra  august 2005 viser daværende innenriksminister Nicolas Sarkozy, daværende statsminister Dominique de Villepin og daværende president Jacques Chirac. Sarkozy har seinere nedkjempet de to andre, og nå nekter Chirac å stemme på sin tidligere «politiske sønn». Foto: AFP/JOEL SAGET
FIENDER: Et blide fra august 2005 viser daværende innenriksminister Nicolas Sarkozy, daværende statsminister Dominique de Villepin og daværende president Jacques Chirac. Sarkozy har seinere nedkjempet de to andre, og nå nekter Chirac å stemme på sin tidligere «politiske sønn». Foto: AFP/JOEL SAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Historikeren Jean-Luc Barre, som har hjulpet Jacques Chirac med å skrive hans memoarer, sier til avisa Le Parisien at Chirac ikke tullet da ha sa at han ville stemme på Hollande, melder AFP/NTB.

Chirac skapte oppstandelse i det konservative partiet i fjor da han sa at han ville stemme på Hollande i stedet for sin etterfølger Nicolas Sarkozy. Hollande har tilbrakt mesteparten av sitt politiske liv i Chiracs hjemby, Correze.

Fiendskapen mellom Chirac og Sarkozy er gammel og sterk. Chirac var opprinnelig «politisk gudfar» for Sarkozy. Men Chirac utpekte Dominique de Villepin som sin «kronprins». I en bitter kamp på høyresida klarte Sarkozy å overta makta i det gaullistiske partiet, Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP).

Sarkozy stilte opp som høyresidas kandidat i president-valget i 2007. Og han vant over Sosialistpartiets Segolène Røyal, den mangeårige samboeren til François Hollande. Bitter overga Chirac Elysée-palasset til Sarkozy.

Seinere utkjempet de Villepin og Sarkozy en svært bitter strid i retten om bakvaskelse. de Villepin anklaget Sarkozy for å ville «henge ham i en slakterkrok». Og Chirac ble etterpå dømt skyldig i korrupsjon fra den tida han var ordfører i Paris. Chirac er imidletid så svekket av alderdommen at han ikke møtte i retten, og han slapp å sone.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer