Blå Chirac vil stemme på røde Hollande

Frankrikes tidligere konservative president, Jacques Chirac, vil gi sin stemme til sosialistenes François Hollande i presidentvalg søndag, sier en historiker nær ham.

FIENDER: Et blide fra  august 2005 viser daværende innenriksminister Nicolas Sarkozy, daværende statsminister Dominique de Villepin og daværende president Jacques Chirac. Sarkozy har seinere nedkjempet de to andre, og nå nekter Chirac å stemme på sin tidligere «politiske sønn». Foto: AFP/JOEL SAGET
FIENDER: Et blide fra august 2005 viser daværende innenriksminister Nicolas Sarkozy, daværende statsminister Dominique de Villepin og daværende president Jacques Chirac. Sarkozy har seinere nedkjempet de to andre, og nå nekter Chirac å stemme på sin tidligere «politiske sønn». Foto: AFP/JOEL SAGETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historikeren Jean-Luc Barre, som har hjulpet Jacques Chirac med å skrive hans memoarer, sier til avisa Le Parisien at Chirac ikke tullet da ha sa at han ville stemme på Hollande, melder AFP/NTB.

Chirac skapte oppstandelse i det konservative partiet i fjor da han sa at han ville stemme på Hollande i stedet for sin etterfølger Nicolas Sarkozy. Hollande har tilbrakt mesteparten av sitt politiske liv i Chiracs hjemby, Correze.

Fiendskapen mellom Chirac og Sarkozy er gammel og sterk. Chirac var opprinnelig «politisk gudfar» for Sarkozy. Men Chirac utpekte Dominique de Villepin som sin «kronprins». I en bitter kamp på høyresida klarte Sarkozy å overta makta i det gaullistiske partiet, Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP).

Sarkozy stilte opp som høyresidas kandidat i president-valget i 2007. Og han vant over Sosialistpartiets Segolène Røyal, den mangeårige samboeren til François Hollande. Bitter overga Chirac Elysée-palasset til Sarkozy.

Seinere utkjempet de Villepin og Sarkozy en svært bitter strid i retten om bakvaskelse. de Villepin anklaget Sarkozy for å ville «henge ham i en slakterkrok». Og Chirac ble etterpå dømt skyldig i korrupsjon fra den tida han var ordfører i Paris. Chirac er imidletid så svekket av alderdommen at han ikke møtte i retten, og han slapp å sone.

Fransk politikk er ingen kosekrok. Og gammelt fiendskap ruster ikke.

Chirac stemmer i tråd med sin egen overbevisning, sier Barre, som jevnlig besøker ham.

- Etter fire år med diskusjoner tror jeg at jeg er en av de som best forstår hvordan han tenker, sier han til avisa Le Parisien.
Paris