Blå hummer til blått bord

- Hva heter de, lo dronning Sonja da hun fikk se to blå hummere på Kvitsøys hummerklekkeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blå hummer er likevel ikke noe prakteksemplar, fikk kongeparet vite. Fargen er resultat av en barndom uten stimuli og et liv på glattcelle. Kongeparet fikk derfor se en mengde andre eksemplarer av havets sorte kardinal.

Hummer

Kongeparet startet sin siste dag i Rogaland med besøk til den lille øykommunen Kvitsøy. Vestlandsturen har vært solfylt, og på turen ut i havgapet fikk kongeparet onsdag speilblank sjø i tillegg.

Besøket på hummerklekkeriet og hummermuseet var først stopp på Kvitsøy. Og kong Harald viste igjen at han trives godt i et maritimt miljø. Han fulgte godt med da museets omviser fortalte om hvor viktig hummerens trivsel er for vekst og størrelse.

Klekkeriet driver med omfattende forskning for å finne fram til hvilke omgivelser hummeren trives best i. To «smårollinger» som har vokst opp i forskjellig miljø overbeviste kongeparet om at hummere må trives for å bli store.

Nyrestaurert kongebolig

Veggene i museet er prydet av maritime bilder, blant annet av Kvitsøy-maleren Lauritz Haaland, en utsmykning som til daglig bare er for beboerne i museet. Kongeparet kunne vandre videre til toppen av den nye trafikksentralen på Kvitsøy.

Fra sentralens tak er det utsikt over storhavet vestover som har gitt føde til Kvitsøyboerne i mange hundre år. Etter besøket på Kvitsøy, reiser kongeparet videre til et annet øysamfunn i Rennesøy kommune. Rogalandsturen avsluttes med et besøk til den nyrestaurerte kongeboligen Ledaal i Stavanger.

(NTB)

<B>HUMRET: Kongeparet humret og lo da de onsdag fikk se de blå tidevannshummerne i hummerklekkeriet på Kvitsøy.