Blå hummer til blått bord

- Hva heter de, lo dronning Sonja da hun fikk se to blå hummere på Kvitsøys hummerklekkeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blå hummer er likevel ikke noe prakteksemplar, fikk kongeparet vite. Fargen er resultat av en barndom uten stimuli og et liv på glattcelle. Kongeparet fikk derfor se en mengde andre eksemplarer av havets sorte kardinal.

Hummer

Kongeparet startet sin siste dag i Rogaland med besøk til den lille øykommunen Kvitsøy. Vestlandsturen har vært solfylt, og på turen ut i havgapet fikk kongeparet onsdag speilblank sjø i tillegg.

Besøket på hummerklekkeriet og hummermuseet var først stopp på Kvitsøy. Og kong Harald viste igjen at han trives godt i et maritimt miljø. Han fulgte godt med da museets omviser fortalte om hvor viktig hummerens trivsel er for vekst og størrelse.

Klekkeriet driver med omfattende forskning for å finne fram til hvilke omgivelser hummeren trives best i. To «smårollinger» som har vokst opp i forskjellig miljø overbeviste kongeparet om at hummere må trives for å bli store.

Nyrestaurert kongebolig

Veggene i museet er prydet av maritime bilder, blant annet av Kvitsøy-maleren Lauritz Haaland, en utsmykning som til daglig bare er for beboerne i museet. Kongeparet kunne vandre videre til toppen av den nye trafikksentralen på Kvitsøy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer