DRAR DIT PEPPER'N GROR: Etter 60 år er det stopp fordi det i 2010 kan oppfattes som rasistisk. Arkivfoto: Aage Storløkken / Scanpix
DRAR DIT PEPPER'N GROR: Etter 60 år er det stopp fordi det i 2010 kan oppfattes som rasistisk. Arkivfoto: Aage Storløkken / ScanpixVis mer

«Black Boy» går i svart

Toro mener navnet er gammeldags og kan oppfattes rasistisk. - Navnet ønsket å formidle noe eksotisk i kombinasjon med bildet av en svart gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Fra og med september kommer vi gradvis til å erstatte Black Boy-merket med ny krydderportefølje som får navnet Toro, sier direktør for kommunikasjon i Rieber & Søn, Geir Mikalsen, til dn.no.

I 60 år har kryddermerket «Black Boy» preget krydderhyllene rundt om i landet, men nå er det altså slutt.

- Lite heldig Mikalsen bekrefter at navneendringen kommer som et resultat av at enkelte mener navnet har rasistiske undertoner.

- Vi har diskutert dette i Rieber en stund, og vi oppfatter Black Boy som å være et lite heldig navn i 2010, sier han.

— Noen vil helt sikkert stille spørsmål ved hvorfor vi i all verden velger å endre et så etablert merkenavn. Men vi vurderte argumenter for og imot og kom til at vi ikke ønsker et merke som i 2010 kan oppfattes som rasistisk, sier Mikalsen.

- Eksotisk Krydderekspert og tidligere fabrikksjef Ulf Ertsås, som startet i selskapet som introduserte merket i Norge, H. Chr. Olsens Eftf., nekter for at det lå rasistiske undertoner bak da krydderet fikk sitt navn på 1950-tallet.

- Navnet ønsket å formidle noe eksotisk i kombinasjon med bildet av en svart gutt. Slik jeg kjenenr de som står bak firmaet er det helt utelukket at det var rasistisk ment, sier Ertsås til DN.

Han husker at kryddernavnet provoserte under OL i Lillehammer i 1994, da en i den amerikanske delegasjonen fant krydderet i spisesalen. Han skal ifølge Ertsås ha skrevet et brev til statsminister Gro Harlem Brundtland.

Det nye navnet på Rieber & Søns krydderserie blir nå «Toro Krydderiet».