Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blackwater brukte gass mot amerikanske soldater

Slapp tåregass fra helikopter og pansret kjøretøy mot kontrollpost i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var tilsynelatende en helt vanlig dag i Bagdad i mai 2005.

Blackwater, det omstridte amerikanske sikkerhetsselskapet, hadde et helikopter som sirklet i lufta over den godt bevoktede Grønne sonen, området der den amerikanske ambassaden og den irakiske regjeringen holder til.

Plutselig slapp helikopteret og et pansret kjøretøy fra Blackwater CS gass, eller bedre kjent som tåregass, over et kontrollpunkt inn til Den grønne sonen.

Sjåfører, forbipasserende og minst ti amerikanske soldater ble midlertidig blindet av gassen, som ofte brukes for å stanse voldelige opptøyer, skriver avisa The International Herald Tribune.

«Dette var definitivt ikke bra og svært, svært farlig. Det er langt ifra bra at soldater som skal holde vakt mot bilbomber, snikskyttere og selvmordsbombere, må dekke til ansiktene sine, at de får kvelningsfornemmelser, må hoste og at de på andre måter mister oversikten over situasjonen», skrev kaptein Kincy Clark i bloggen senere samme dag.

Clark var øverstkommanderende på kontrollposten da tåregassen spredte seg i lufta.

- Usannsynlig dumt

I alt var det rundt 20 til 25 amerikanske soldater på kontrollposten. I tillegg fikk også et ukjent antall sivile irakere, både til fots og i biler, merke den sviende gassen.

SLAPP TÅREGASS: Det var et av Blackwaters helikoptre som slapp tåregass over den trafikkerte veiposten. Like etterpå ble en ny gassgranat kastet ut fra et av Blackwaters pansrede kjøretøy. Foto: MARWAN NAAMANI/AFP/SCANPIX
SLAPP TÅREGASS: Det var et av Blackwaters helikoptre som slapp tåregass over den trafikkerte veiposten. Like etterpå ble en ny gassgranat kastet ut fra et av Blackwaters pansrede kjøretøy. Foto: MARWAN NAAMANI/AFP/SCANPIX Vis mer

Kincy Clark skrev denne personlige beretningen om hvordan han og hans underordnede opplevde situasjonen.

«Jeg sa: Vel, hva slags røyk er det? Før jeg kunne svare begynte øynene mine å renne, det sved i nesa og ansiktet mitt ble glovarmt. CS! hørte jeg løyntnanten si. Sir, det der er ikke røyk, det er CS-gass».

Ifølge Clark skapte gassen trafikkork og «et pansret kjøretøy i kortesjen gjorde en u-sving - og kastet en ny tåregassgranat».

«Det virket bare usannsynlig dumt. Det eneste vi kunne komme på var at noen hadde tenkt at tåregass ville løse opp trafikken. Hvorfor noen kunne tro at en gass som får øynene til å renne, nesa og øynene til å svi, ville få en sjåfør til å gjøre noe som helst annet enn å stanse bilen er utenfor min fatteevne».

Tok feil av gass og røyk

Talsperson for Blackwater, Anne Tyrrell, sier at gassen ble sluppet ved et uhell.

- Blackwater-personellet, både det i lufta og på bakken, var i ferd med å sikre en rute nær en kontrollpost for å gjøre klart for en bilkortesje. Det virker som om CS-gassen ble forvekslet med røyken, og derfor sluppet nær et veikryss og et kontrollpunkt, sier Tyrell til avisa The International Herald Tribune.

Ifølge henne ble episoden rapportert til den amerikanske ambassaden i Bagdad og det ble iverksatt full etterforskning. Men verken amerikanske militære i Washington eller Bagdad kan bekrefte overfor avisa at det har vært gjennomført noen etterforskning.

image: Blackwater brukte gass mot amerikanske soldater

Heller ikke det amerikanske utenriksdepartementet, som hyrer Blackwater for å ivareta deres sikkerhet i Irak, kan bekrefte dette.

Strengt gassforbud

Militær bruk av all type kjemiske og biologiske stridsmidler er strengt forbudt gjennom Genevekonvensjonen og folkeretten. Dette gjelder også tåregass.

Det eneste unntaket er for å spre store opptøyer og folkemengder. Men selv det amerikanske forsvaret - som i Irak er blitt besktyldt for flere grove brudd på folkeretten - har en svært restriktiv linje når det gjelder bruk av tåregass.

Hendelsen vekker derfor spesiell oppsikt etter en lang rekke omstridte hendelser med private sikkerhetsselskaper i Irak.

Siden Blackwater er et privat selskap er de ikke underlagt militære konvensjoner. Amerikanske soldater i Irak såvel som folkerettseksperter i USA reagerer på at det synes som om Blackwater og andre sikkerhetsselskaper har videre fullmakter enn landets egne soldater.

- Helt feil retning

Folkerettsekspert Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter mener avsløringen nok en gang belyser problemene med å outsource sikkerhetsoppdrag til private.

- Grensene og ansvarsforholdene er uklare. Utviklingen har gått i helt feil retning siden krigen mot terror startet. Stadig flere ledd blir unndratt det som er aksepterte spilleregler i krig og konflikt. Heldigvis har EU begynt å reagere - og det samme er i ferd med å skje blant enkelte miljøer i USA, sier Butenschøn til Dagbladet.no.

- Sitter langt inne

- Reglene for gassbruk er såpass strenge fordi man er redd for å begi seg ut på skråplanet i retning av stridsgasser. Derfor er det en letthåndterlig grense at man ikke skal bruke gasser i det hele tatt, sier den norske krigsadvokaten Arne Willy Dahl til Dagbladet.no.

Gassforbudet er et av de eldste og mest respekterte blant vestlige land, og kom i stand etter første verdenskrig der tusener på begge sider ble drept av sennepsgass og andre fryktelige stridsgasser.

Norske soldater i utlandet kan bare under svært spesielle omstendigheter ta i bruk tåregass.

- Folkeretten forbyr ikke bruk av tåregass mot opptøyer. Derfor er det ikke et totalforbud mot CS-gass i Forsvaret - men det sitter ganske langt inne, sier krigsadvokaten til Dagbladet.no.

Gjelder ikke sivile

Men konvensjonene som forbyr bruk av gass gjelder kun for militære styrker.

- Her blir spørsmålet om du og jeg som privatpersoner kan bruke CS-gass. I prinsippet skal Blackwater følge irakisk lov, men så bestemte den første okkupasjons-administrasjonen at sivile kontraktører skal være unndratt irakisk juridiksjon. Dermed er det amerikansk sivil lovgivning som gjelder for Blackwater, sier den norske krigsadvokaten Arne Willy Dahl til Dagbladet.no.

Han sier at et slikt tilfelle i Norge trolig ville ha blitt bedømt på linje med annen type ulovlig maktbruk og vold.

Ble truet med utkastelse

Blackwater havnet for alvor i søkelyset etter en skyteepisode i Bagdad 16.september i fjor. 17 irakere ble drept da sikkerhetsvaktene fra Blackwater plutselig åpnet ild i den travle Nisour-gata i sentrum av Bagdad.

Både FBI og irakiske myndigheter har i sine uavhengige granskinger konkludert med at skytingen skjedde uten provokasjon i forkant, og at den overdrevne maktbruken var i strid med de regler som gjelder for private sikkerhetsselskaper i Irak.

FBI stilte spørsmål ved om Blackwaters påstander om at de havnet under ild før de selv begynte å skyte.

Les: FBI refser Blackwater etter 17 sivile drap.

Umiddelbart etter skyteepisoden truet irakiske myndigheter med å kaste Blackwater ut av landet.

Blackwater ble dannet for et tiår tilbake av Erik Prince, en tidligere kommandosoldat fra spesialstyrken Navy SEAL.

Siden den gang har det hemmelighetsfulle selskapet tjent millioner av dollar på å tilby det mange betegner som private hærer i Irak eller andre konfliktområder.

17 DREPT: Denne bilbombeeksplosjonen utløste skuddramaet der Blackwater-kontraktører drepte 17 irakere 16. september i fjor. Episoden førte til full granskning av Blackwater samt oppblussing av debatten om bruk av sivile kontraktører.
I HARDT VÆR: Blackwaters grunnlegger og toppsjef, Eric Prince, måtte i oktober stille til åpen høring om sikkerhetsselskapets påståtte overdrevne maktbruk i Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media