Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blackwater dannet hemmelig araberhær

Dannet hemmlig hær som skal forsvare emiratene mot terror og uro i folket.

 I STRID:  Leiesoldater knyttet til Blackwater i strid i Irak for sju år siden. Nå har selskapets gründer dannet en ny hærstyrke, som skal operere i De forente arabiske emirater. Foto: (AP Photo/Gervasio Sanchez, File)
I STRID: Leiesoldater knyttet til Blackwater i strid i Irak for sju år siden. Nå har selskapets gründer dannet en ny hærstyrke, som skal operere i De forente arabiske emirater. Foto: (AP Photo/Gervasio Sanchez, File) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selskapet Blackwater har fått krass kritikk for sin leiesoldatvirksomhet i Irak. Flere reagerte sterkt på at selskapet fikk drive i en slags gråsone etter den amerikanske invasjonen, og det ble tatt til orde for et forbud mot slik virksomhet.

Nå har selskapets gründer vært på ferde igjen, skriver avisa New York Times.

Erik Prince har tjent milliarder på Blackwater, men har nå valgt å spesialisere seg på leiesoldattjenester for araberstater. I fjor flyttet han til Abu Dhabi etter å ha møtt juridiske problemer i USA, og ifølge New York Times ble han hyret inn av landets kronprins for å danne en styrke på 800 utenlandske soldater.

Skal slå ned opprør Avisen siterer tidligere ansatte i prosjektet, amerikanske kilder og selskapets dokumenter på saken.

Styrken skal etter planen utføre spesialoperasjoner både i De forente arabiske emirater og i utlandet. Forsvar av oljebrønner og skyskrapere blir nevnt, men styrkene skal også skulle kunne brukes til å slå ned indre uroligheter, viser dokumentene.

Troppene kan bli sendt ut dersom regimet frykter uroligheter eller blir utfordret av demonstrasjoner slik som de som har sveipet over araberverden i år, skriver New York Times.

Amerikanere og briter Regimet i emiratene skal se på sine egne styrker som for dårlige og skal ifølge kildene også håpe denne nye styrken vil kunne roe ned Iran, emiratenes største motstander i regionen.

 MILLIARDÆR:  Erik Prince har tjent godt på leiesoldatvirksomheten sin. Nå prøver han lykken i araberlandene. Foto: (AP Photo/Gerry Broome, File)
MILLIARDÆR: Erik Prince har tjent godt på leiesoldatvirksomheten sin. Nå prøver han lykken i araberlandene. Foto: (AP Photo/Gerry Broome, File) Vis mer

Selve treningsleiren disse styrkene bruker ligger bak betongmurer sikret med piggtråd. Der oppholder det seg leiesoldater fra land som Colombia, Sør-Afrika, USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike.

Emiratene er en nær alliert av USA, men det at landet nå leier inn en styrke som i stor grad består av amerikanere, kan kaste ild på bålet i en region der USA allerede sliter med populariteten.

- Gulflandene, og særlig emiratene, har ikke særlig mye militærerfaring. Det gir mening at de vil se utenfor grensene sine for hjelp. Det kan hende de vil vise at de ikke lar seg tulle med, sier en tjenestemann i Obama-administrasjonen.

 BESTILTE:  Det var Abdullah bin Zayed al-Nahyan som bestilte hærstyrken. Her sammen med USAs utenriksminister Hillary Clinton: Foto: (AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)
BESTILTE: Det var Abdullah bin Zayed al-Nahyan som bestilte hærstyrken. Her sammen med USAs utenriksminister Hillary Clinton: Foto: (AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!