Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blackwater drev «al-Qaida-leirer» i Afghanistan

Skulle infiltrere dyrevernorganisasjoner, passet på Disney og Benazir Bhutto.

SKAPTE EN FORMUE: Her, i Irak, hadde Blackwater sin virkelige gullgruve. Bildet er tatt i 2003, og viser daværende Irak-administrator Paul Bremer omringet av Blackwater-personell. Bremer ga leiesoldater praktisk talt immunitet for handlinger utført i landet. Foto: EPA/Ali Haider
SKAPTE EN FORMUE: Her, i Irak, hadde Blackwater sin virkelige gullgruve. Bildet er tatt i 2003, og viser daværende Irak-administrator Paul Bremer omringet av Blackwater-personell. Bremer ga leiesoldater praktisk talt immunitet for handlinger utført i landet. Foto: EPA/Ali Haider Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det kontroversielle, amerikanske leiesoldatselskapet Blackwater, som nå går under navnet XE, har jobbet for blant bioteknologigiganten Monsanto, Chevron, Walt Disney, Royal Caribbean Cruise Lines, Deutsche Bank, Barclay's, det kanadiske forsvaret og den nå avdøde, pakistanske statsminister Benazir Bhutto.

Gravejournalist og Blackwater-dokumentarist Jeremy Scahill står bak en ny avsløring i The Nation, der omfattende dokumentasjon gir et innblikk i Blackwaters indre liv.

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan selskapet opprettet 30 underselskaper da deres eget navn ble svertet av kritisk medieomtale.

I skjul Ett av disse, Prado, kunne tilby tjenestemenn til leie for 5000 dollar pr. dag - for «representasjon» på øverste politiske hold. Selskapet kunne også stille med hemmelige skjulesteder og antiovervåkingsenheter om klientene hadde penger og behov - taksten var henholdsvis 250 000 og 33 600 dollar, sistnevnte for fire mann per uke.

Fordelen med å bruke Blackwater-selskapet, som en CIA-tjenestemann formulerer det overfor The Nation, var at operasjonene ikke fikk offisielle «amerikanske fingeravtrykk» på seg.

Men Erik Princes sikkerhetsimperium har for alvor vokst seg stort gjennom sine operasjoner i utlandet.

Dokumentasjonen Scahill har innhentet viser at den nå avdøde, pakistanske statsministeren Benazir Bhutto også kjøpte tjenester Blackwater, da hun forberedte opptakten til valget i 2008.

al-Qaida? Bhutto ble drept 27. desember 2007.

Det ble to måneder før kjent at Bhutto hadde leid amerikansk sikkerhetshjelp. Da skrev Blackwater-toppen Robert Richer i et internt brev at «vi må følge nøye med. Om navnet vårt kommer fram, vil reaksjonene i pakistansk presse bli svært viktig. Vi må også følge med på hvordan det oppfattes i den muslimske verden», før han fortsetter:

«vi bør være forberedt på å (...) en uttalelse fra en al-Qaida-partner om navnet vårt kommer fram (BW). Det vil påvirke sikkerhetsprofilen.»

SKULLE INFILTRERE DYREVERNORGANISASJONER: Joseph Cofer Black. Tidligere CIA - nå Blackwater. Foto: AP/Burhan Ozbilici
SKULLE INFILTRERE DYREVERNORGANISASJONER: Joseph Cofer Black. Tidligere CIA - nå Blackwater. Foto: AP/Burhan Ozbilici Vis mer

Nøyaktig hva Robert Richer ville gjøre med den angivelige al-Qaida-tilknytningen er ikke kjent, det ordet står nemlig ikke i meldinga som er kommet ut. Om det er bevisst fjernet er uvisst.

Infiltrere Men selskapet var klar over at tilknytningen til Bhutto var et minefelt.

I utgangspunktet var da selskapets kontrakter med biogiganten Monsanto mindre kontroversiell. I utgangspunktet er det fritt fram, og vanlig, for private selskaper å kjøpe sikkerhetstjenester.

Men Scahills dokumentasjon viser at arbeidet hadde svært spesielt innhold.

Det var underselskapet Total Intelligence som betjente Monsanto, og Cofer Black, den nykonservative TI-sjefen som før det hadde 28 år bak seg i CIA, som pleide kontakten med selskapet.

Total Intelligence skulle ifølge Black være «etterretningsavdelinga til Monsanto».

Black observerte at biogiganten var bekymret over enkelte dyrevernere, og tok utfordringen på strak arm - Blackwater-selskapet skulle la «ansatte bli med i dyreverngruppene - helt lovlig», for å infiltrere og samle informasjon.

Blackwaters omfattende kontrakter for amerikanske myndigheter, forsvar og etterretning er bredt omtalt. Men også det kanadiske forsvaret betalte for selskapets tjenester.

Terrortrening Underselskapet TRC kurset kanadiske soldater i svært avansert antiterrortrening - og mottok over 1,6 millioner dollar bare i 2009.

Treningen gikk ut på at deltagerne bodde i imiterte al-Qaida-leire, for å forstå tenkemåten og kulturen til terroristene. Instruksmateriale beskriver hensikten som å simulere terroristenes rekruttering, trening, teknikker og operative mønstre.

PÅ FLYTTEFOT: Blackwater-grunnlegger Erik Prince sier han trenger en pause fra USA... Foto:    REUTERS/Larry Downing
PÅ FLYTTEFOT: Blackwater-grunnlegger Erik Prince sier han trenger en pause fra USA... Foto: REUTERS/Larry Downing Vis mer

TRC kjøpte lokale klær og effekter - propagandamateriale, kart og annet - for minst 16 000 dollar til kursene.

Erik Prince selv bor nå i Abu Dhabi. Emiratet som praktisk talt ikke har skatter, og heller ingen utleveringsavtale med USA.

Han «trengte en pause», ifølge New York Times.

VARMT ÅRET RUNDT: ...og flytter hit, til Abu Dhabi - emiratet praktisk talt uten skatt, og uten utleveringsavtale med USA. Foto: REUTERS/Jumana El-Heloueh
VARMT ÅRET RUNDT: ...og flytter hit, til Abu Dhabi - emiratet praktisk talt uten skatt, og uten utleveringsavtale med USA. Foto: REUTERS/Jumana El-Heloueh Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!