KJEMPEBOT: Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater, som nå går under navnet Xe, har gått med på å betale en bot på over 260 millioner kroner for ulovlig våpenhandel. Foto: AP Photo/Scanpix
KJEMPEBOT: Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater, som nå går under navnet Xe, har gått med på å betale en bot på over 260 millioner kroner for ulovlig våpenhandel. Foto: AP Photo/ScanpixVis mer

Blackwater fikk kjempebot for våpenhandel

Må betale bot på over 260 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater, som nå går under navnet Xe, har gått med på å betale en bot på over 260 millioner kroner for ulovlig våpenhandel.

Blackwater har blant annet brutt amerikanske eksportregler og solgt våpen til Afghanistan.

Sikkerhetsselskapet har også drevet snikskyttertrening for politifolk fra Taiwan, også det i strid med amerikanske lover og regler, skriver The New York Times.

Blackwater er mest kjent for å ha drept 17 ubevæpnede sivile i sentrum av Bagdad i 2007, mens de hadde i oppdrag å beskytte en amerikansk bilkortesje.

Hendelsen resulterte i at selskapet ble kastet ut av Irak. Fem ansatte ble tiltalt, men saken ble senere henlagt, til protester både i Irak og USA.

To tidligere ansatte er også tiltalt for drap på sivile i Kabul, og flere av Blackwaters sjefer risikerer å bli dømt for flere tilfeller av ulovlig våpensalg.

Det omstridte sikkerhetsselskapet har lenge forhandlet med myndighetene i Washington og går med på å betale kjempeboten.

Xe har fortsatt en rekke oppdrag for det amerikanske forsvaret, etterretningstjenesten og myndighetene.

CIA-sjef Leon Panetta bekreftet i sommer at selskapet har en kontrakt på over 600 millioner kroner med etterretningsorganisasjonen, for å utføre uspesifiserte tjenester i krigssoner.

Det amerikanske utenriksdepartementet har inngått en kontrakt på 750 millioner dollar med Xe for arbeid i Afghanistan.

(NTB)