Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Blackwater fikk millionkontrakter gjennom 30 underselskaper som skalkeskjul

Det utskjelte sikkerhetsselskapet skal ha drept sivile og fått massiv kritikk for sine operasjoner i utlandet. Likevel finner de veien til millionene.

FIKK MILLIONKONTRAKTER: Det omstridte sikkerhetsselskapet Blackwater Worldwide opprettet 30 selskaper som skalkeskjul for å få kontrakter fra det amerikanske militæret verdt flere millioner dollar. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez
FIKK MILLIONKONTRAKTER: Det omstridte sikkerhetsselskapet Blackwater Worldwide opprettet 30 selskaper som skalkeskjul for å få kontrakter fra det amerikanske militæret verdt flere millioner dollar. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det omstridte sikkerhetsselskapet Blackwater Worldwide opprettet 30 selskaper som skalkeskjul for å få kontrakter fra det amerikanske militæret verdt flere millioner dollar, melder The New York Times.

Årsaken til at de opprettet selskapene  skal ha vært den massive kritikken de fikk for hvordan de jobbet i Irak. Selskapet måtte selv skifte navn til Xe Services etter å ha havnet i medienes søkelys da de drepte 14 ubevæpnede sivile i Irak i 2007.

Det er likevel uklart hvor mange av selskapene som faktisk har fått millionkontraktene, men minst tre av dem skal ha gjeldende avtaler med det amerikanske militæret eller CIA, ifølge The New York Times' kilder.

Siden 2001 har CIA brukt 600 millioner dollar på hemmeligstemplede kontrakter til Blackwater og deres underselskaper, ifølge en regjeringskilde.

Senator Carl Levin, som leder komiteen som har etterforsket Blackwaters operasjoner, har spurt justisdepartementet om å undersøke om selskapet har ført amerikanske myndigheter bak lyset ved å bruke underselskaper for å få kontrakter.

SKALKESKJUL: Gjennom 30 selskaper kunne Blackwater/Xe kjempe om kontrakter uten å bruke det omstridte navnet. Foto: EPA/Ali Haider/Scanpix
SKALKESKJUL: Gjennom 30 selskaper kunne Blackwater/Xe kjempe om kontrakter uten å bruke det omstridte navnet. Foto: EPA/Ali Haider/Scanpix Vis mer

Etterforskningen av Blackwaters underselskaper startet i fjor, etter at to afghanere ble drept av sikkerhetspersonell som jobbet for underselskapet Paravant, som jobbet for Pentagon i Afghanistan. I en høring i Senatet tidligere i år, kom det fram at det ikke var kjent for dem at Paravant var en del av Blackwater.

Kongressen i USA har lenge kritisert etterretningstjenesten CIAs tette forhold til sikkerhetsselskapet. Nylig fikk Blackwater en kontrakt verdt 100 millioner dollar for å stå for sikkerheten ved CIAs baser i Afghanistan.

CIA-direktør Leon Panetta forsvarte avgjørelsen med å si at de ikke hadde noen valg enn å hyre selskapet fordi de tok 26 millioner dollar mindre enn konkurrentene. Han sa at CIA i en rapport har konkludert med at sikkerhetsselskapet hadde skjerpet seg.

Det er ukjent hvor mye av kontakten mellom CIA og Blackwater som blitt kjent når kriminalrettsaken starter mot selskapet i North Carolina fordi Obama-administrasjonen har vunnet en rettskjennelse som begrenser bruken av klassifisert informasjon.

LEDER BLACKWATER: Grunnlegger Eric Prince. Foto: AP Photo/The Holland Sentinel, Dennis R.J. Geppert/Scanpix
LEDER BLACKWATER: Grunnlegger Eric Prince. Foto: AP Photo/The Holland Sentinel, Dennis R.J. Geppert/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!