Blackwater har tjent seks milliarder på å skyte først

Blir ikke tiltalt og betaler ofrene for å tie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater har vært involvert i 195 skyteepisoder siden starten av 2005, ifølge en kongressrapport.

Det amerikanske utenriksdepartementet har kjøpt tjenester av Blackwater for nesten seks milliarder kroner siden 2001.

Nå granskes Blackwater etter skyteepisoden i Bagdad i september, der elleve sivile irakere ble drept. Idag skal ledelsen i Blackwater og tjenestemenn i utenriksdepartementet utspørres under en høring i Kongressen i Washington.

Representantenes hus gransker om den økte bruken av private sikkerhetsselskaper i Irak undergraver USAs strategi i landet.
- Skyter først
Ifølge en rapport utarbeidet av demokraten Henry Waxman, har Blackwater vært involvert i 195 skyteepisoder siden begynnelsen av 2005.

Rapporten avslører detaljer fra Blackwaters egne rapporter, der en rekke tilfeller av irakiske dødsfall beskrives. Det kommer også fram at i de fleste tilfellene er det Blackwater-ansatte som skyter først.

Rapporten fra Waxman slakter utenriksdepartementets oversikt over hva Blackwater holder på med. Departementet er ofte mer interessert i å få selskapet til å betale erstatning til ofre og dysse ned hendelser, enn å etterforske hva som har skjedd, heter det i rapporten fra Waxman, som er en høylytt kritiker av Irak-krigen.


122 sparket
Ifølge rapporten fra Waxmans kontor har Blackwater sparket 122 av sine ansatte i Irak de siste tre årene etter en rekke overtredelser, blant 28 tilfeller der våpenbruk var inne i bildet og 25 tilfeller av alkohol- og narkotikamisbruk.

I desember 2006 ble en av Iraks visepresidents livvakter drept av en Blackwater-ansatt som skal ha vært full. Mannen ble fløyet ut av landet, uten å bli tiltalt. I en e-post til utenriksdepartementet skriver ambassaden i Bagdad at «irakerne forstår ikke hvordan en utlending kan drepe en iraker og reise hjem til sitt hjemland som fri mann».


FBI-gransking
Det føderale amerikanske politiet FBI skal sende et team til Irak for å granske hvilken rolle sikkerhetsselskapet Blackwater hadde i den omstridte skyteepisoden i midten av september.

FBI skal etter forespørsel fra det amerikanske utenriksdepartementet reise til Irak for å samle bevis til en mulig tiltale mot ansatte i Blackwater.

Elleve sivile irakere ble drept i skyteepisoden i Iraks hovedstad Bagdad 16. september.

Medlemmer av Blackwater på et hustak i Bagdad, 18.  september. En Kongresshøring skal forsøke å finne ut hva som skjedde to dager før, da 11 irakere ble drept av ildgivning fra sikkerhetsgruppa. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK BAZ
Medlemmer av Blackwater på et hustak i Bagdad, 18. september. En Kongresshøring skal forsøke å finne ut hva som skjedde to dager før, da 11 irakere ble drept av ildgivning fra sikkerhetsgruppa. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK BAZ Vis mer

Stabssjef for den multinasjonale styrken i Irak, den amerikanske generalen Joseph Anderson, sa før helga at sikkerhetsselskapene i Irak har overreagert.

- Jeg kan med sikkerhet si at jeg har sett dem bruke strategier som jeg syntes var overdrevne, sa Anderson.


(NTB)

11 DREPTE: Blackwater konvoien ses i midten, som sikkerhetseskorte for et amerikansk offentlig tjenestefølge16. september i det en bilbombe går av. Den påfølgende skytingen etterlot 11 døde irakere, som Blackwater nå etterforskes for.