Blackwater må ut av Bagdad

Ble anklaget for drap på 17 sivile irakere.

STRIDENDE I SIVIL: I dette arkivbildet fra 2004 kjemper Blackwater-vakter mot irakiske styrker. I 2007 ble de anklaget for drap på 17 sivile. I 2009 blir de tvunget ut av landet, etter at USAs UD nektet å fornye kontrakten. Foto: AP/SCANPIX
STRIDENDE I SIVIL: I dette arkivbildet fra 2004 kjemper Blackwater-vakter mot irakiske styrker. I 2007 ble de anklaget for drap på 17 sivile. I 2009 blir de tvunget ut av landet, etter at USAs UD nektet å fornye kontrakten. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater som ble anklaget for drap på 17 sivile irakere i 2007, har avsluttet sin virksomhet i Bagdad.

Dermed er et bittert kapittel i den amerikanske okkupasjonen av Irak og amerikansk-irakiske forbindelser over.

USAs utenriksdepartement besluttet ikke å fornye kontrakten med Blackwater etter at den irakiske regjeringen kunngjorde at selskapet måtte ut av Irak etter episoden på Nisur-plassen i Bagdad 16. september 2007.

En irakisk gransking viste at 17 sivile ble drept og 20 såret da Blackwater-vakter åpnet ild med automatgevær mens de eskorterte en amerikansk diplomatisk kolonne gjennom byen.

Skyting satte søkelyset på den hemmelighetsfulle og lukrative virksomheten til private sikkerhetsselskaper som har operert uten lisens og med strafferettslig immunitet for vaktene i Irak. Blackwaters vakter tjente opp til 1.000 dollar dagen i Irak.

Blackwater, som har forandret navn til Xe, skal fortsette ha sikkerhetsvakter i andre byer i Irak og vil også fortsette sin helikoptertjeneste til september.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer