KRITISKE: Senatet mener Blackwater har operert i Afghanistan så godt som uten regler. På bildet patruljerer Blackwater Bagdads gater i 2007. FOTO: AFP
KRITISKE: Senatet mener Blackwater har operert i Afghanistan så godt som uten regler. På bildet patruljerer Blackwater Bagdads gater i 2007. FOTO: AFPVis mer

- Blackwater-selskap hyret voldelige narkomane og tok 500 AK-47-gevær fra det afghanske politiet

Senatet mener den amerikanske hæren så en annen retning da et Blackwater-selskap begikk lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Senatet beskylder den amerikanske hæren for å se en annen retning mens Blackwater-selskapet Paravant hyret voldelige narkomane for å trene opp den afghanske hæren og ga våpen til ansatte som ikke var autorisert til å bære våpen, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Blackwater opererte i Afghanistan uten nødvendig tilsyn og nesten uten noen form for regler de var juridisk bundet til å følge, sier senator Carl Levin.

Han leder komiteen som nå kommer med alvorlige beskyldninger om lovløse tilstander for det private sikkerhetsselskapet. Lovløsheten bidro i mai 2009 til drapene av to afghanske sivile i regionen, i tillegg til å gjøre tillitsforholdet mellom afghanere og amerikanske styrker dårlig, ifølge AP.

Tok 500 AK-47Ansatte ved Blackwater-selskapet skal også ha forsynt seg med 500 rifler av typen AK-47 fra et amerikansk våpenlager i Kabul. Våpnene var ment for det afghanske politiet.

Levin mener det omstridte sikkerhetsselskapet Blackwater opprettet datterselskapet Paravant for å lure den amerikanske militærledelsen til å tro at Blackwater ikke var involvert, skriver The Guardian.

- De har presentert seg falskt. Alle i felten visste at det var Blackwater som forsøkte å bli kvitt et negativt navn, sier Levin.

Den amerikanske offiseren Steven Ograyensek, som jobber med å leie inn ekstra folk, mener det ikke var noen indikasjoner for at Paravant var en del av Blackwater.

Det omstridte sikkerhetsselskapet ble anklaget for drap på 17 sivile irakere i 2007, og har siden byttet navn til Xe. For å få kontrakten som sikret dem å trene afghanske politistyrker, opprettet de et selskap kalt Paravant, ifølge The Guardian.