- Blackwater-sjefen skulle eliminere islam

Drepte irakere og tidligere ansatte på korstog for kristendommen, hevder tidligere tjenestemenn.

I FELT: Blackwater-vakter i væpnet kamp i Irak. Selskapet mistet kontrakten i Irak i mai, og leder Erik Prince må tåle kraftige beskyldninger fra tidlige ansatte. Foto:(AP Photo/Gervasio Sanchez/Scanpix
I FELT: Blackwater-vakter i væpnet kamp i Irak. Selskapet mistet kontrakten i Irak i mai, og leder Erik Prince må tåle kraftige beskyldninger fra tidlige ansatte. Foto:(AP Photo/Gervasio Sanchez/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erik Prince, sjef i det private sikkerhetsselskapet XE, tidligere Blackwater, står overfor anklager om drap, våpensmugling og nedslakting av sivile.

Selskapet etterforskes allerede for flere dødsfall i Irak.

Det er to tidligere ansatte som står bak anklagene. De to, som ikke tør å stå fram med navn av frykt for represalier, har lang fartstid i selskapet. En av de to har også tjenestegjort i US Marines.

Uttalelsene er gitt i samarbeid med en gruppe advokater, som representerer 60 sivile irakere i et søksmål mot Blackwater. De er publisert hos Centre for Constitutional Rights,  som er engasjert på irakernes side i søksmålet.

Prince anklages av sine tidligere kolleger for å ha drept flere tidligere ansatte.

De tidligere ansatte hadde ifølge The Times samarbeidet med etterforskerne som gikk Prince etter i sømmene.

Kristen suverenitet
- Det ser ut til at Prince og hans menn tok livet av en eller flere personer som enten hadde skaffet ,eller planla å skaffe, til veie informasjon som kunne bevise kriminalitet begått av Prince, heter det i en uttalelse fra en av de to anonyme eks-ansatte.

- Prince ser på seg selv som en kristen korsfarer, som var sendt ut for å eliminere muslimene og den islamske tro, heter det i uttalelsen.

Ifølge de tidligere sikkerhetsvaktene ble symbolikk brukt av tempelridderne, som deltok i de kristne korstogene på 1100-tallet, benyttet for å styrke samholdet.

- Erik Prince ønsket seg medarbeidere som delte hans visjon om kristen suverenitet, og at disse, for å nå dette målet, ville benytte enhver anledning til å drepe irakere, hevdes det.

Brukte dop
Den tidligere sikkerhetsvakten hevder Prince oppfordret til - og også belønnet - drap på irakere.

Den kontroversielle sikkerhetsgründeren beskyldes også for å ha slettet flere videoer, eposter og annen dokumentasjon som kunne avsløre framgangsmåtene Blackwater hadde benyttet.

De to tidligere sikkerhetsvaktene beskriver også hvordan Blackwater-ansatte skrøt høylydt av drap de begikk, ruset seg, brukte anabole steroider og kjøpte tjenester av barneprostituerte.

- Finnes ikke bevis

- SKULLE UTSLETTE ISLAM: Blackwater-sjef Erik Prince beskyldes for å ha ledet an et kristent korstog mot islam. Foto: AP Photos/Susan Walsh/Scanpix
- SKULLE UTSLETTE ISLAM: Blackwater-sjef Erik Prince beskyldes for å ha ledet an et kristent korstog mot islam. Foto: AP Photos/Susan Walsh/Scanpix Vis mer

Sikkerhetsfirmaet blånekter overfor CNN for alle anklagene.

- Det finnes ikke bevis for disse anonyme anklagene. Det taler sitt eget språk at man i stedet for å stille med et skikkelig bevismateriale som kan holde i retten, velger å slenge anonyme påstander etter Erik Prince.


Prince blir også beskyldt for å ulovlig våpensmugling, økonomisk kriminalitet og å tillate bruk av dumdum-kuler, som eksploderer i flere deler når de treffer målet.

USAs utenriksdepartement besluttet ikke å fornye kontrakten med Blackwater etter at den irakiske regjeringen kunngjorde at selskapet måtte ut av Irak etter episoden på Nisur-plassen i Bagdad 16. september 2007.

En irakisk gransking viste at 17 sivile ble drept og 20 såret da Blackwater-vakter åpnet ild med automatgevær mens de eskorterte en amerikansk diplomatisk kolonne gjennom byen.


TUNGT BEVÆPNET: Blackwater-vaktene ble belønnet for å ha tatt livet av sivile irakere, hevder tidligere vakter. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/Scanpix
TUNGT BEVÆPNET: Blackwater-vaktene ble belønnet for å ha tatt livet av sivile irakere, hevder tidligere vakter. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/Scanpix Vis mer