Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blackwater skulle bestikke seg unna drapsansvar

Sikkerhetsfirmaet håpet en million dollar skulle redde dem unna ansvaret for 17 sivile irakeres bortgang.

17 SIVILE DREPT: Her på al-Nisoor-plassen i Bagdad ble 17 sivile drept i 2007. Blackwater sto bak, men ville bestikke seg unna konsekvensene, ifølge tidligere ansatte. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed/Scanpix
17 SIVILE DREPT: Her på al-Nisoor-plassen i Bagdad ble 17 sivile drept i 2007. Blackwater sto bak, men ville bestikke seg unna konsekvensene, ifølge tidligere ansatte. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I september 2007 ble 17 irakere drept, da en tungt bevæpnet Blackwater-konvoi åpnet ild mot sivile på Nisoor-plassen i Bagdad.

New York Times avslører nå at selskapet hadde satt av og autorisert at én million dollar - på det tidspunktet i overkant av seks millioner kroner - kunne brukes til bestikkelser for å slippe unna den verste stormen etter drapene.

Utbetalingene ble autorisert i desember 2007, og pengene stammet opprinnelig fra en konto i Jordans hovedstad Amman, hvor selskapet har et kontor.

Autorisert på toppnivå
New York Times' kilder vet ikke om pengene faktisk ble utbetalt, og i så tilfelle til hvem. Men avisa hevder å ha sikker informasjon om at pengene var ment for høytstående irakiske tjenestemenn, som skulle gå god for Blackwater - som nå har byttet navn til XE - etter at drapene på de sivile irakerne vekket harme både i og utenfor Irak.

Det skal ha vært Gary Jackson, daværende toppsjef i selskapet, som autoriserte bestikkelsene.

Utbetalingene skal ha skapt splid innad i toppledelsen i Blackwater, og det er fire tidligere høytstående Blackwater-tjenestemenn som uttaler seg til New York Times.

Skulle utslette islam
XE-talsmann Mark Corallo avviser beskyldningene som grunnløse, men vil ikke uttale seg videre om hva tidligere ansatte i selskapet mener.

STO BAK BESTIKKELSER: Gary Jackson, tidligere toppsjef i Blackwater, skal ha autorisert millionbestikkelsene. Foto: AP Photo/Gerry Broome/Scanpix
STO BAK BESTIKKELSER: Gary Jackson, tidligere toppsjef i Blackwater, skal ha autorisert millionbestikkelsene. Foto: AP Photo/Gerry Broome/Scanpix Vis mer

Dette er ikke første gang selskapet må tåle kraftige anklager fra tidligere ansatte.

I august ble Blackwater-gründer Erik Prince omtalt som en «kristen korsfarer» som skal ha beordret drap på sivile irakere, og ha hatt et ønske om å utslette islam.

De svært spektakulære anklagene ble framsatt med støtte fra den høyt anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Centre for Constitutional Rights.

KONTROVERSIELL: Gigantsikkerhetsselskapet Blackwater, nåværende XE, har møtt flere grove beskyldninger for sitt virke i Irak. Foto: AP Photo/Gerry Broome/Scanpix
KONTROVERSIELL: Gigantsikkerhetsselskapet Blackwater, nåværende XE, har møtt flere grove beskyldninger for sitt virke i Irak. Foto: AP Photo/Gerry Broome/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media