- Blackwater skyter dobbelt så ofte

Sammenlignet med andre sikkerhetsselskaper i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske sikkerhetsgiganten Blackwater er involvert i langt flere skyteepisoder enn andre sikkerhetsselskaper, som tilbyr lignende tjenester til det amerikanske utenriksdepartementet i Irak, sier tjenestemenn i Bush-administrasjonen og kilder i sikkerhetsbransjen.

Blackwaters leiesoldater skal ha løsnet skudd minst dobbelt så mange ganger per transportoppdrag sammenlignet med leiesoldater i andre sikkerhetsselskaper, skriver avisa The New York Times.

Etterforskes

Blackwater havnet i søkelyset etter skyteepisoden som fant sted søndag 16.september, og både i Bagdad og Washington pågår det nå etterforskning for å finne ut hva som skjedde.

Les: - De bruker våpen slik vi bruker bilhornet

Minst 11, kanskje så mange som 20, ble drept da Blackwater begynte å skyte. Selskapet hevder de ble angrepet med bilbombe og av væpnede opprørere.

Irakiske øyenvitner hevder Blackwater åpnet ild mot en irakisk småbarnsfamilie som kom kjørende på feil side av veien.

Les: - Leiesoldatene skjøt og drepte småbarnsfamilie

LEIESOLDATER I KRIG: Debatten om private leiesoldater i krig har for alvor blusset opp etter kontroversene rundt det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater. Dette bildet viser leiesoldater på toppen av et hustak i Bagdad tidligere denne måneden. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIX
LEIESOLDATER I KRIG: Debatten om private leiesoldater i krig har for alvor blusset opp etter kontroversene rundt det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater. Dette bildet viser leiesoldater på toppen av et hustak i Bagdad tidligere denne måneden. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIX Vis mer

Vil ikke offentliggjøre rapporter

Det amerikanske utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere opplysningene om at Blackwater topper skytestatistikken i Irak på grunn av den pågående etterforskningen.

Talsmann for departementet, Sean McCormack, sier at av de 1800 sikkerhetsoppdragene Blackwater har utført i år, er den kun en veldig liten andel av disse som har involvert noen form for bruk av makt.

Men verken utenriksdepartementet eller Blackwater ønsker å offentliggjøre rapporter eller annen informasjon om episodene der leiesoldatene har brukt våpen mens de beskyttet amerikanske diplomater.

En høytstående, anonym kilde i Bush-administrasjonen stiller spørsmålet om hvorfor Blackwater topper statistikken.

- Det er flere episoder med Blackwater. Det er et skille. Det virkelige spørsmålet er hvorfor, sier den tjenestemannen til The New York Times.

Blackwater har nektet å kommentere de nye opplysningene som er kommet fram etter at forsvarsminister Robert M. Gates sendte et etterforskningsteam til Irak.

Langt flere ansatte
Til sammenligning har DynCorp International og Triple Canopy, de to andre USA-baserte sikkerhetsselskapene som har kontrakt med det amerikanske utenriksdepartementet i Irak, langt færre ansatte leiesoldater enn Blackwater.

• Blackwater har rundt 850 ansatte som jobber med å beskytte diplomater. En tredjedel av disse er amerikanere. DynCorp har 157 sikkerhetssoldater i Irak, mens Triple Canopy har rundt 250.

• I 2005 rapporterte DynCorp om 32 skyteepisoder av i alt 3200 transportoppdrag. I 2006 rapporterte selskapet om 10 skyteepisoder av totalt 1500 oppdrag.

Tallmaterialet utenriksdepartementet har samlet inn baserer seg på antallet skyteepisoder per oppdrag, ikke per ansatt.

Blackwater-bånd til Bush-administrasjonen?
Mens det verserer rykter om at Blackwater preges av en skyteglad cowboy-kultur, og selskapet stod i fare for å bli kastet ut av Irak etter skytingen 16.september, har Blacwater i løpet av de siste ukene halt i land en ny kontrakt med USAs utenriksdepartement.Selskapet, som i tillegg til totalt 1000 ansatte i Irak, har også en helikopterflåte, som den nå skal bistå departementet med.

Dette er en av årsakene til at det stilles spørsmål ved forbindelsene mellom Blackwater og Bush-administrasjonen. Sikkerhetsselskapet ble dannet i 1997 av Erik Prince, tidligere kommandosoldat fra spesialstyrken Navy SEAL.
Prince kommer fra en fornem Michigan-familie som er aktiv i republikansk politikk. Han og familien har gitt mer enn 325 000 dollar eller rundt 1,8 millioner norske kroner i donasjon over de 10 siste årene. Hovedsaklig har pengegavene gått til republikanske kandidater og partikomiteer viser føderale rapporter.

Prince har også knyttet bånd til Bush-administrasjonen ved å ansette J.Cofer Black, tidligere CIA-sjef for terrorbekjempelse, som visestyreformann i Blackwater.

Joseph E. Schmitz, tidligere revisor i Pentagon, sitter nå i ledelsen og er rådgiver for Blackwaters paraplyselskap, Prince Group.

Skal diskutere reglene
For å vise at Washington tar problemene rundt private sikkerhetskontraktører i Irak på alvor, sendte forsvarsminister Robert Gates et fem manns team til Irak søndag. Der skal de diskutere reglementet for kontraktørene med amerikanernes øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus.

- Han har noen seriøse bekymringer som går på uaktsomhet blant kontraktørene i Irak, sier Geoff Morrell, talsmann for Pentagon.

- Blackwater skyter dobbelt så ofte
MANNEN BAK: Erik Prince, grunnlegger og eier av Blackwater. Dette bildet fra juni i år er en av de få gangene Prince har opptrådt offentlig.
SKADD: Denne mannen ble skadd i skyteepisoden som gjorde at Blackwater havnet under etterforskning.