Bladde opp 14,5 milliarder

Telenor og Telia skal lenge ha prøvd å kapre en amerikansk eierandel på 46 prosent i det danske mobiltelefonselskapet Sonofon. Men i dag la Tormod Hermansen 14,5 milliarder på bordet og kjøpte den andre halvparten i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens kjøp er Telenors største enkeltinvestering noensinne. Det har lenge vært klart at både Telenor og Telia har vært på jakt etter en andel i danske Sonofon, som er landets nest største mobiloperatør med om lag 900 000 mobilabonnenter.

Telia sliter fra før i Danmark på mobilsiden med kun 150 000 kunder, til tross for store investeringer. Telenor har ingen mobilvirksomhet i landet.

Selv om dagens kjøp ikke kom overraskende, er det overraskende hvem Telenor har handlet fra. For mens ryktene har ment at det var eierandelen på 46,5 prosent tilhørende amerikanske Bell South de to tidligere fusjonsforlovede Kark og Hermansen har vært på jakt etter, så kjøpte Telenor danske GN Store Nords andel på 53,5 prosent. Telenor overtar også selskapets lån til Sonofon.

- Vi er fornøyd med å ha lykkes i å overta 53,5 prosent av aksjene i Sonofon. Investeringen bekrefter vårt mål om å bli en betydelig operatør i det europeiske marked, og styrker også vår stilling i Norden, sier Telenors konsernsjef Tormod Hermansen.

I Telia-hovedkvarteret utenfor Stockholm var man i formiddag svært knapp i sine kommentarer til Telenors kjøp i Sonofon.

- Vi var ikke med å bød på aksjene. Det er det eneste vi kan si, sier presseansvarlig Charlotte Züger til NTB.

Men det kan fort bli en ekstra dyr Danmarkstur for Telenor. Selskapet risikerer nemlig en ekstraregning på fem milliarder siden den danske regjeringen går iunn for å auksjonere bort de ettertraktede lisensene for det nye mobilsystemet UMTS. Den danske regjeringen forventer å få inn hele 20 milliarder på en slik auksjon.

- Det er fortsatt uklart hvordan fordelingen av lisenser på neste generasjons mobilnett vil foregå, men vi er forberedt på å betale, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til NTB.

DYR DANMARKSTUR: Tormod Hermansen bladde i dag opp 14,5 milliarder for halvparten av danske Sonofon.