VANT OVER STATEN: Blær Bjarkadottir og moren Bjørk Eidsdottir har ført en lang kamp mot islandske myndigheter for å få Blær godtatt som jentenavn. Nå er kampen kronet med seier. Foto: ANNA ANDERSEN / AP / NTB SCANPIX
VANT OVER STATEN: Blær Bjarkadottir og moren Bjørk Eidsdottir har ført en lang kamp mot islandske myndigheter for å få Blær godtatt som jentenavn. Nå er kampen kronet med seier. Foto: ANNA ANDERSEN / AP / NTB SCANPIXVis mer

Blær (15) får likevel beholde navnet

Vant over islandske myndigheter i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blær Bjerkadottir har grunn til å feire etter at Reykjavik tingrett har gitt henne lov til å beholde fornavnet, melder nyhetsbyrået AP.

Den 15-årige jenta - og hennes mor, Bjørk Eidsdottir - har ført en langvarig kamp mot islandske myndigheter, som har nektet å godta Blær som fornavn, fordi de mener det er et mannsnavn. Til nå er Blær bare omtalt som Jente (Stelpa) i kontakten med myndighetene.

Tingretten kommer imidlertid til at navnet heretter kan brukes av begge kjønn.

Strenge regler - Jeg er svært glad for at dette er over - nå må jeg nok få meg nye identifikasjonspapirer. Endelig får jeg hete Blær i passet, sier 15-åringen.

Island har svært strenge regler for hvilke navn som tillates - ei offsiell liste inneholder 1712 gutte- og 1853 jentenavn. Myndighetenes argument for å nekte Blær å hete Blær er at det vil forderve det islandske språket dersom det tillates.

Islandske navn må være i samsvar med islandsk uttale og grammatikk; for eksempel er ikke bokstaven c tilltatt fordi den ikke fins i språkets alfabet på 32 bokstaver. Dermed er navn som Christian og Caroline forbudt. I Blærs tilfelle påpeker myndighetene at navnet, som betyr «Lett bris», har hankjønnsartikkel.

- Visste ikke Blærs mor Bjørk har hele tida hevdet at hun ikke var klar over at navnet hun hadde gitt datteren i dåpen, ikke sto på den islandske navnelista - og sier dessuten at hun kjenner en kvinne som ble døpt Blær i 1973 uten seinere problemer.

15-åringen selv sier at hun alltid har likt navnet, og at hun bare har hatt problemer i forbindelse med myndighetenes avvisning.

Det er ikke klart hvorvidt myndighetene akter å anke tingrettens kjennelse.