- Blåfargen bestemmes etter valget

Valget avgjør om det blir blågrønn eller blåblå regjering, sier Erna Solberg.

ETTER VALGET: Om det blir en regjering bestående av alle de fire borgerlige partiene, en blåblå regjering med Frp og Høyre eller en bågrønn med Venstre, KrF og Høyre blir ikke klart før velgerne har sagt sitt. Men borgerlig seier betyr borgerlig regjering, garanterer Høyre-leder Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTER VALGET: Om det blir en regjering bestående av alle de fire borgerlige partiene, en blåblå regjering med Frp og Høyre eller en bågrønn med Venstre, KrF og Høyre blir ikke klart før velgerne har sagt sitt. Men borgerlig seier betyr borgerlig regjering, garanterer Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-leder Erna Solberg avviser at velgerne har krav på å vite før valget om borgerlig valgseier betyr en regjering med alle de fire borgerlige partiene, en Høyre/Frp-regjering eller en regjering med Høyre, Venstre og KrF.

Lover borgerlig regjering - Velgerne har krav på å vite at et borgerlig flertall ved valget betyr borgerlig regjering. Så vil velgerne avgjøre tyngdepunktet i regjeringen ut fra partiet de stemmer på, sier Solberg til Dagbladet.

I et fellesintervju i Dagsavisen i går advarer KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande mot Frp-politikk og en blåblå regjering. De slår også fast at enten går begge sentrumspartiene inn i en borgerlig regjering, eller ingen av dem.

Avstand til Frp De viser til 15 punkter som er avgjørende for Venstre og KrF å få gjennomslag for, og der det er stor avstand til Frp.

Lederne for de to sentrumspartiene gjør det klart at de ønsker seg et sentrum/høyre-samarbeid fordi den politiske avstanden til Frp er for stor. Erna Solberg vil imidlertid ha med alle de fire borgerlige partiene. Frp fastholder på sin side at de ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av.

Selger sin politikk Høyre-leder Erna Solberg avviser at det er rot og kaos på borgerlig side.

- Det er intet nytt i oppslaget i Dagsavisen. Det er et godt oppslag for KrF og Venstre. Den lista de legger fram, har ikke bare brodd mot Frp, men også mot Høyre.

KrF og Venstre selger sin politikk, og det gjør jo alle nå. Det er ikke mer kaos i dette enn at Audun Lysbakken vil øke skattene og ikke ha oljeboring i Lofoten og Vesterålen, som jo Ap ikke er enig i, sier Solberg.

- Erna må svare Statsminister Jens Stoltenberg mener utspillet fra KrF og Venstre understreker at de borgerlige må avklare innholdet i sitt alternativ.

- Høyre har sagt i åtte år at de skal bygge et borgerlig alternativ, men det mangler fortsatt to vesentlige bestanddeler, nemlig hvem som skal være med. At KrF og Venstre er uenig med Frp om mye, er ikke noe nytt. Det nye er at de åpner for å støtte en regjering der Frp er med, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Høyre og Frp dominerer - Vil du dermed si at det er kaos på borgerlig side?

- Jeg vil nøye meg med å si at mye er uklart. Dette viser at det spørsmålet jeg har stilt Erna flere ganger, om hvem som skal sitte i regjeringen og hva som er rammen for regjeringen, er mer ubesvart enn noen gang. Det er alvorlig fordi de i snart åtte år har sagt at de skal avklare et borgerlig alternativ. De lovet å bygge dette alternativet stein på stein. Men det har ikke en gang avklart hvilke steiner som skal være med i byggverket! Det som er klart, er at det er Høyre og Frp som blir de mest dominerende partiene. Jeg er glad for at KrF og Venstre understreker den store avstanden til Frp. Men jo større avstand de markerer til Frp, jo mer uklart blir det hva som er høyrealternativet. Og det forsterker behovet for at Erna avklarer, sier Stoltenberg.

- Jens driver bare med spill. Nå bør han heller begynne å snakke om hva han vil med Norge, repliserer Erna Solberg.

Foretrekker blågrønt KrF-leder Knut Arild Hareide sier at han ikke utelukker en firepartiregjering, men at det er svært lite sannsynlig at KrF og Venstre vil sitte i regjering med Frp på grunn av den politiske avstanden.

- Vil KrF være del av et parlamentarisk grunnlag for en regjering utgått fra Høyre og Frp?

- Jeg driver nå valgkamp for å få KrF inn i regjering, det samme gjør Trine for Venstre. Jeg legger ikke skjul på at vi foretrekker en sentrum/høyre-regjering. Vi snakker ikke negativt om noen, men løfter fram våre saker. Hvis KrF ikke lykkes med å komme i regjering, blir vi et konstruktivt opposisjonsparti, sier Hareide.

- Frp vil ikke støtte en regjering de ikke er en del av, mens KrF og Venstre vil ha regjeringsskifte, men helst ikke sitte i regjering med Frp. Bruker dere Frp som stemmekveg?

- Nei, jeg har respekt for at Frp ønsker innflytelse. Vi ønsker å bidra til et skifte, og er villige til å sette oss ned med alle de borgerlige partiene for å få det til. Jeg registrerer at også Frp bruker valgkampen til å få fram sine primærstandpunkter, sier Hareide.

Lite sannsynlig Venstre-leder Trine Skei Grande (V) sier at det viktigste nå er at det blir et regjeringsskifte.

- Vi vil ha bedre politikk på miljø, forskning og skole, og da må man samarbeide. Jeg tror ikke det er sannsynlig at vi blir sittende i en regjering med Frp, men det viktigste er å få igjennom politikken, sier Skei Grande.

Hun sier at det nå er like realistisk at det blir en blåblå-regjering som en blågrønn-regjering.

- Frp varierer veldig på meningsmålingene, vi og KrF går begge fem, og vi har tre uker på oss. Vi må vise forskjeller og hva vi vil. Det blir et skifte, og om det ikke blir nok stemmer på sentrumspartiene, så blir det en blåblå-regjering, sier Skei Grande.

- Frp skal ha gjennomslag Frp-leder Siv Jensen tar Venstre og KrFs fellesutspill med fatning.

- KrF og Venstre må gjerne bruke resten av valgkampen på å være mot Frp. Vi er fortsatt for å få med alle fire ikke-sosialistiske partier for å bidra til et regjeringsskifte. Jeg er helt sikker på at det blir en ny regjering dersom det blir flertall for de ikke-sosialistiske partiene. Det er oppslutningen velgerne gir oss, som blir avgjørende, sier Jensen til Dagbladet.

Upopulær Bondevik II - KrF og Venstre, til dels Høyre, virker lite begeistret for deler av Frp's politikk. Frykter du at Frp kan ende som stemmekveg for dannelsen av en ny regjering uten Frp?

- Der er vi veldig tydelige: Frp støtter ikke en regjering vi selv ikke er en del av. Det har vi gjort før, Bondevik II-regjeringen lente seg tungt på Frp, og det var ikke tidenes mest populære regjering, for å si det sånn.

- Hvor trygge kan Frp's velgere være på at en stemme til Frp for å få til et regjeringsskifte, faktisk resulterer i at de får Frp-politikk etter valget?

- Det kan de være veldig trygge på. Vi vil bruke vår styrke og oppslutning til det. Det er ikke noe poeng for oss å skifte regjering uten å skifte politikk. Velgerne må være ekstremt bevisst på dette.

- Velgerne rydder opp Frp-lederen vil ikke begi seg ut på en tolkning av KrF og Venstres samkjøring av eventuell regjeringsdeltakelse, og hvorvidt det vil tvinge Høyre-leder Erna Solberg til å velge mellom sentrum eller Frp.

- Det overlater jeg til velgerne å rydde i. Det jeg hører når jeg er ute, er at velgerne er opptatt av et regjeringsskifte må føre til til en annen politikk. Det vil jeg bruke resten av valgkampen til å snakke om - ikke spill og taktikkeri, sier Jensen.