KONTROVERSIELL UTNEVNELSE: Guvernør Rod Blagojevich (til venstre) utnevnte Roland Burris (til høyre) som Barack Obamas etterfølger. Bobby Rush var med for å vise at han støttet utnevnelsen. Foto: Scanpix/REUTERS/Frank Polich
KONTROVERSIELL UTNEVNELSE: Guvernør Rod Blagojevich (til venstre) utnevnte Roland Burris (til høyre) som Barack Obamas etterfølger. Bobby Rush var med for å vise at han støttet utnevnelsen. Foto: Scanpix/REUTERS/Frank PolichVis mer

- Blagojevich bruker «rasekortet» for å trosse Obama

Tør demokratene reversere utnevnelsen av USAs eneste afroamerikanske senator?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rod Blagojevich har ikke bare et navn som har vist seg vanskelig å uttale for enkelte amerikanske TV-journalister.

Han skaper også hodebry for Barack Obama og demokratene.

Illinois-guvernøren, som er beskyldt for å ha forsøkt å selge senatorplassen Obama etterlater seg og er siktet for korrupsjon, utvente denne uka delstatens tidligere justisminister, Roland Burris (71), som ny senator.

Det gjorde han på tross av advarsler og sterke oppfordringer fra Obama og demokratene om å ikke foreta utnevnelsen. Obama har også gjort det klart at han ønsker at Blagojevich trekker seg.


- Rase er en del av det

Men den skandaliserte guvernøren kjemper for sitt ettermæle, og han snudde på mange måter saken på hodet da han utnevnte Burris. Flere hevder at den omstridte guvernøren bevist bruker «rasekortet», eller «playing a game of racial 'chicken'», som CNN omtaler det.

De mener Blagojevich utnevnte Burris fordi det vil være svært vanskelig for demokratene å kaste 71-åringen, all den tid det ikke vil være noen andre senatorer med afroamerikansk bakgrunn.

- Jeg sier ikke at han er en mann uten integritet og at han ikke vil gjøre en god jobb. Men du trenger ikke være kynisk for å forstå at rase var en del av det Blagojevich har gjort, sier den konservative radioprateren Larry Elder til CNN.

Illinois-politikeren Bobby Rush stilte på tirsdagens pressekonferanse sammen med Burris og Blagojevich. Da sa han blant annet:

- Det er ingen afroamerikanere i senatet. Og jeg tror ingen av dagens senatorer vil gå ut og si at de vil nekte en afroamerikaner en plass som senator. Jeg vil be om at han som er utnevnt ikke blir hengt eller lynsjet og at en skiller mellom utnevneren og den utnevnte.

- Skandaløst
Bobby Rush har skapt problemer for Barack Obama tidligere.

De to kjempet om samme plass i kongressen i 2000, og den valgkampen vant Rush.

Den gang sa han ifølge Politico følgende om mannen som senere skulle bli USAs første svarte president:

- Barack er en person som har lest om kampen for borgerrettigheter og tror han kan alt om det.

Blagojevichs utnevnelse og Rushs uttalelser drar Obama inn i rotet i hjemstaten på nytt, hevder Politico.

Jeffrey Toobin, senioranalytiker og jusekspert i CNN, reagerer kraftig på referansene til henging og lynsjing.

- Det var skandaløst å snakke om lynsjing. Da mener han at hvis en motsetter seg utnevnelsen, så er en for lynsjing? At Barack Obama er for lynsjing? Kom igjen, sier han og kaller hele pressekonferansen for surrealistisk.

- Burde være veldig, veldig sinte

Rush forsvarte uttalelsen hos CNNs Larry King og argumenterte:

- Dette handler om det faktum at det ikke er en eneste afroamerikaner i senatet, et faktum som burde gjøre de fleste amerikanere veldig, veldig sinte, sa han der.

Da Blagojevich utnevnte Burris sa han blant annet:

- Folket i Illinois har rett på å ha to senatorer til å representere dem i Washington D.C. Som guvernør er jeg nødt til å gjøre denne utnevnelsen, sa Blagojevich i dag.

Videre introduserte han Burris som en «person med udiskutabel integritet»

- Jeg har lyst til å spørre alle om å gjøre en ting: Ikke la anklagene mot meg farge denne gode og ærlige mannen, sa Blagojevich.

Usikkert utfall

Hva som skjer videre er nå uklart.

Siden Blagojevich fortsatt er guvernøren har han rett til å utnevne den han vil. Men den amerikanske grunnloven sier at senatet selv skal ha kontroll over sine medlemmer. Samtidig har høyesterett i USA tidligere blokkert et forsøk på nettopp det.

På slutten av 60-tallet prøvde medlemmene i representantenes hus å holde Adam Clayton Powell utenfor på grunn av korrupsjonsanklager, men høyesterett konkluderte med at de ikke hadde lov til dette.

- Spørsmålet om Burris kan beholde senatorplassen er helt åpen, og det kan ta flere måneder før det kommer en løsning, sier Toobin.