Blagojevich kan få 300 år i fengsel

Mørke karriereutsikter for den falne guvernøren.

MÅ SVARE FOR SEG: Rod Blagojevich (52) må svare for 19 tiltalepunkter når den svært omfattende saken mot ham kommer opp seinere i år. Han og familien er for tida på ferie i Disney World. Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP/SCANPIX
MÅ SVARE FOR SEG: Rod Blagojevich (52) må svare for 19 tiltalepunkter når den svært omfattende saken mot ham kommer opp seinere i år. Han og familien er for tida på ferie i Disney World. Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den skandaliserte eksguvernøren Rod Blagojevich (52) risikerer opptil 300 år i fengsel. Det er klart etter at en føderal storjury har tatt ut en tiltale på 19 punkter mot ham, melder Reuters.

Den tidligere Illinois-guvernøren, som for alltid vil bli husket som mannen som prøvde å selge det ledige senatorsetet etter Barack Obama til høystbydende, må i retten svare for alvorlige anklager om konspirasjon, svindel, utpressing og falsk forklaring.

- Heksejakt
Blagojevich selv hevder hardnakket at han ikke har gjort noe galt, men isteden er utsatt for en politisk heksejakt. Han har lovet at han vil kjempe for å bevise sin uskyld i retten - og har allerede underskrevet kontrakt om å få utgitt ei bok der han framstiller sin side av saken.

I tillegg til de 300 årene i fengsel kan han bli nødt til å betale minst 4 millioner dollar (ca. 27 millioner kroner) i bøter - pluss oppreisning.

Demokraten Blagojevich var inne i sin andre periode som guvernør for Obamas hjemstat da han ble arrestert sist desember, mistenkt for å misbrukt sitt privilegium til å peke ut nye senatorer fra hjemstaten hvis seter blir stående tomme.

«Jeg har noe som er fucking golden, du gir ikke det bort gratis,» uttalte han i en FBI-avlyttet telefonsamtale om den ledige senatsplassen.

En enstemmig delstatsforsamling besluttet på bakgrunn av avsløringene å stille den allerede upopulære guvernøren for riksrett - og fikk ham fradømt embetet 29. januar.

Broren også tiltalt
Men det er ikke bare Obama-setesalget som blir emne i rettssalen når saken kommer opp; de eldste tiltalepunktene skriver seg tilbake til 2002 - før han ble valgt til guvernør.

I tillegg til den falne guvernøren er også fem andre - inkludert broren Robert (53), to tidligere medarbeidere og to forretningsmenn tiltalt.

Blagojevichs kone Patricia er nevnt i tiltalen, men slipper rettsforfølgelse. Tidligere i år ble hun sparket fra jobben som pengeinnsamler for et fond for hjemløse; jobben innbrakte henne 100 000 dollar i året, på tross av at fondet sliter økonomisk.

Rod Blagojevich har vært løslatt mot kausjon siden arrestasjonen i desember, og han, kona og deres to døtre ferierer for tida i Disney World i Florida, ifølge CNN.

«Blago» er i det minste ikke alene i sin situasjon som fallen Illinois-guvernør; fire av de åtte siste guvernørene, inkludert ham selv og hans forgjenger George Ryan, er blitt siktet for kriminelle forhold.

MEDTILTALT: Rod Blagojevichs bror Robert (53) er blant de fem medtiltalte i den omfattende saken. 53-åringen innehadde vervet som styreleder i guvernørbrorens kampanjefond. Foto: TED SCHURTER/DELSTATEN ILLINOIS/AP/SCANPIX
MEDTILTALT: Rod Blagojevichs bror Robert (53) er blant de fem medtiltalte i den omfattende saken. 53-åringen innehadde vervet som styreleder i guvernørbrorens kampanjefond. Foto: TED SCHURTER/DELSTATEN ILLINOIS/AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer