<strong>UTNEVNTE OBAMAS ETTERFØLGER:</strong> Skandaliserte Rod Blagojevich har utnevnt Roland Burris som ny senator. Det spørs hvor lenge Burris får ha den jobben.
Foto: REUTERS/SCANPIX
UTNEVNTE OBAMAS ETTERFØLGER: Skandaliserte Rod Blagojevich har utnevnt Roland Burris som ny senator. Det spørs hvor lenge Burris får ha den jobben. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Blagojevich trosser Senatet

Utnevnte Obamas etterfølger i dag, på tross av advarslene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tirsdag utnevnte den amerikanske delstaten Illinois? guvernør Rod Blagojevich etterfølgeren til påtroppende president Barack Obama som Illinois-senator. Valget falt på delstatens tidligere justisminister, demokraten Roland Burris (71), ifølge nyhetsbyrået AP.

Demokratene i delstaten har sterkt frarådet ham å foreta utnevnelsen. Tidligere i desember ble Blagojevich siktet for grov korrupsjon etter at han angivelig skal ha forsøkt å tjene penger på Barack Obamas avgang som senator.

Guvernøren trosset alle advarslene da han utnevnte Burris i dag. Flere senatsmedlemmer sier at de ikke vil støtte utnevnelsen
.

- Folket i Illinois har rett på å ha to senatorer til å representere dem i Washington D.C. Som guvernør er jeg nødt til å gjøre denne utnevnelsen, sa Blagojevich i dag.

Demokratene hadde håpet å få ham avsatt raskt for å unngå at han utnevner ny senator for å overta plassen til Obama, men statsadvokaten i Illinois nektet å avsette den korrupsjonsmistenkte guvernøren.

- Sjokkerende korrupsjonsssak
Blagojevich er nå siktet for korrupsjon, etter at telefonavlytting fikk FBI til å anta at han skal ha forsøkt å selge senatsplassen til høystbydende. Blagojevich-saken beskrives av FBI som sjokkerende.

«Jeg har noe (senatplassen) som er «fucking golden», du gir ikke det bort gratis», sier Blagojevich i en telefonsamtalene.

Blagojevich selv mener han ikke har gjort noe galt. Burris selv framholdt i dag at han ikke har noen tilknytning til anklagene mot Blagojevich, og det samme sa guvernøren.

Ifølge Politico introduserte Blagojevich Burris som en «person med udiskutabel integritet»

- Jeg har lyst til å spørre alle om å gjøre en ting: Ikke la anklagene mot meg farge denne gode og ærlige mannen, sa Blagojevich.

Guvernørens advokat har for kort tid siden sagt at Blagojevich ikke kom til å utnevne noen senator, siden det ikke var noe poeng i det på grunn av anklagene.

- Beklagelig
Tirsdag kom demokratene i Senatet med en uttalelse som holdt fast på at Blagojevich ikke måtte utnevne noen ny senator. De mente det ville være urettferdig overfor Burris og folket i Illinois, og har også gjentatt at de ønsker at Blagojevich skal fratre sin stilling. Også Barack Obama har sagt at han mener Blagojevich bør trekke seg.

- Det er beklagelig at på tross av oppfordringer fra alle femti senatorer vil guvernør Blagojevich gå til det ukloke skrittet å utnevne noen til Senatet som vil tjene under en skygge og bli plaget av spørsmål om uanstendighet, skriver senatorene i uttalelsen.

- Under disse omstendighetne vil ikke noen som er oppnevnt av guvernør Blagojevich bli noen effektiv representant for folket i Illinois, og vil ikke, som vi har sagt, bli godtatt av demokratenes nominasjonsmøte.

Dette kan Senatet i teorien gjøre, selv om de i utgangspunktet ikke trenger å godkjenne utnevnelsen formelt. Utnevnelsen kan uansett være fåfengt, siden den må godkjennes av delstatens myndigheter, som allerede har varslet om at det ikke kommer til å skje.

Barack Obama skal ikke ha hatt noen upassende kontakt med Blagojevich i forbindelse med prosessen med å oppnevne en ny senator, slår en granskning fra Obamas eget kontor fast. Obamas stab har nektet å kommentere utnevnelsen av Burris, ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer