HAI, HAI: En blåhai tok seg i formiddag en svømmetur blant badende turister på Illetas på Mallorca i Middelhavet. Foto: Privat
HAI, HAI: En blåhai tok seg i formiddag en svømmetur blant badende turister på Illetas på Mallorca i Middelhavet. Foto: PrivatVis mer

Hai på badestranda

Blåhai badet sammen med Mallorca-turistene : - Det var uvirkelig når den var så nær

Forvillet seg i formiddag inn blant svenske og norske turister på Mallorca.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Expressen var det en to meter lang blåhai som i formiddag forvillet seg inn blant badegjestene på Illetas på Mallorca i Middelhavet.

- Den dukket opp rett ved oss, og da den passerte oss var den bare to meter fra oss, sier Johan von der Lancken til Dagbladet.

I vannet befant det seg mange turister, flere av dem både svenske og norske, ifølge Johan.

Selv kom han seg kjapt inn til land sammen med Malin Hall fra Göteborg i Sverige. Men ikke alle de andre i vannet gjorde det samme.

PANIKK: Flere ble redde da haien plutselig dukket opp så nær land, ifølge badegjester Dagbladet har snakket med. Foto: Privat
PANIKK: Flere ble redde da haien plutselig dukket opp så nær land, ifølge badegjester Dagbladet har snakket med. Foto: Privat Vis mer

- Sperret mellom hai og land

Noen av de som badet befant seg nemlig bak haien, forteller Johan.

- De ble på en måte sperret mellom haien og land, og det oppstod litt panikk hos enkelte da, særlig hos dem med barn, sier han.

- Folk ropte «Hai» og «Shark», og da haien snudde for å svømme ut igjen, møtte den på noen av dem som ville inn, fortsetter han.

- Svømte rolig

- Det ble nesten litt humoristisk, mener Johan, som legger til at han selv ikke ble spesielt skremt - og at både han og Malin har badet mer på samme sted etter at haien besøkte stranda.

- Haien virket ikke aggressiv, men svømte bare rolig inn og ut igjen, sier Johan.

Det var ingen som ble skadet i forbindelse med blåhaiens strandbesøk.

- Jeg er veldig glad i dyr, men det var litt uvirkelig når den plutselig dukket opp så nær, sier Johan.

- Uvanlig

HAI-VITNER: Johan von der Lancken og Malin Hall fra Göteborg i Sverige. Foto: Privat
HAI-VITNER: Johan von der Lancken og Malin Hall fra Göteborg i Sverige. Foto: Privat Vis mer

Fra en strandbar var Zdravko Sculac fra Forsheda i Sverige vitne til panikken som oppsto da haien dukket opp.

- Først forstod ikke alle som var i vannet at det var en hai som svømte midt blant dem, men da de gjorde det var det mange som ble litt redde, sier Sculac til Dagbladet.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum forteller at hun ikke har hørt noe om hai-visitten på den spanske ferieøya i dag, og sier at det er svært uvanlig at hai svømmer inn så nært inn mot land.

- Jeg har aldri hørt om noen hai på Mallorca før, og det er ingen grunn til å frykte hai verken på Mallorca eller de andre kjente feriestedene i sommer, betrygger hun.

SJELDENT: Det er sjeldent at en blåhai kommer så nær land, som her på Mallorca i formiddag, men det skjer av og til, forteller haieksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Privat
SJELDENT: Det er sjeldent at en blåhai kommer så nær land, som her på Mallorca i formiddag, men det skjer av og til, forteller haieksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Privat Vis mer

- Jakter ikke nær land

Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Asbjørn Vøllestad, sier til Dagbladet at det er svært sjeldent blåhai angriper mennesker, og at det også er sjeldent at den i det hele tatt jakter på mat nær land.

Han tror derfor at den som i dag skremte badegjestene på Mallorca ikke var farlig.

- Den var nok bare ute og svømte seg en tur, sier professoren og fortsetter:

- Blåhaien er ikke en uvanlig art, men en hai som beveger seg over store områder, og fra tid til annen dukker opp både her og der.

- Ikke på menyen

ANGRIPER SJØKABLENE: Slik ser det ut når de undersjøiske kablene angripes av hai. Google bekrefter at de beskytter kablene sine med blant annet kevlar for at de skarpe haitennene ikke skal gi nettbrudd. Vis mer Vis mer

Fredrik Myhre, haiekspert og leder av organisasjonen Hjelp havets haier, sier det ikke er overraskende at en hai kommer inn blant badende.

- Det skjer stort sett over hele verden ofte, sier Myhre til Dagbladet.

- Men blåhai, som er en typisk pelagisk art, som betyr at den trives i det åpne havet, er det mer sjeldent at man observerer nær land, fortsetter han.

Blåhai spiser stort sett fisk og blekksprut og ikke spesielt interessert i oss mennesker, ifølge Myhre.

- Om man ser globalt på antall haiangrep hvert år er det veldig tydelig at vi mennesker ikke står på menyen til hai, sier Myhre.

Video: Craig Capehart via Storyful Vis mer Vis mer