Blair: - Irak-etterretningen var ekte

Den britiske statsministeren Tony Blair er ikke i tvil om at etterretningsopplysningene om at Irak aktivt forsøkte å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen er ekte, skriver The Observer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg må bare si at jeg trodde på etterretningsopplysningene vi hadde da (før Irak-krigen), sier Blair til avisa.

- Det ville være absurd å si om noe etterretningsmateriale at det er ufeilbarlig, men spør du meg hva jeg tror, svarer jeg at jeg tror etterretningen var riktig og at vi til slutt får en forklaring.

Intervjuet med avisa er gjort før den amerikanske våpeneksperten David Kay gikk av og samtidig sa at han ikke tror det fantes forbudte masseødeleggelsesvåpen i Irak før krigen

- Jeg tror ikke de fantes. Det alle snakket om, er lagre som var produsert etter Golfkrigen i 1991, og jeg tror ikke det var noe produksjonsprogram av betydning på 90-tallet, sa Kelly.

Blair er imidlertid fortsatt overbevist om at det vil bli funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Krever høring

Både hans tidligere utenriksminister Robin Cook, som var imot krigen, og det konservative opposisjonspartiet ber nå Blair innrømme at han tok feil.

- Det begynner å bli ganske uverdig for en statsminister å fortsette å insistere på at han hadde rett hele tiden, når alle nå kan se at han tok feil, selv når lederen for de amerikanske våpeninspektørene sier han tok feil, sa Cook lørdag.

De konservative ba om en offentlig høring om den britiske beslutningen om å delta i krigen mot Irak.

- Kays avgang reiser alvorlige spørsmål om Blair og hvorfor han sa det han sa om masseødeleggelsesvåpen i fjor, både før og etter krigen, sa partiets talsmann for utenrikspolitikk, Michael Ancram.

- Bør gå av

I intervjuet med The Observer sier Blair også at han er fast bestemt på å fortsette som statsminister etter at Lord Hutton til uka har lagt fram sin rapport om våpenekspert David Kellys selvmord.

Samtidig viser en ny meningsmåling at flertallet av de britiske velgerne mener Blair bør gå av dersom Lord Hutton kritiserer hans håndtering av Kelly-saken.

David Kelly begikk selvmord i juli i fjor, etter å ha blitt avslørt som kilden for et omstridt BBC-innslag om det militære trusselbildet i Irak.

I meningsmålingen utført for ITV sier 56 prosent av de spurte at Blair bør gå av dersom Hutton-rapporten konkluderer med at Blair eller hans stab handlet uriktig da de lekket Kellys navn.

Statsminister Tony Blair nekter for at han godkjente at Kellys navn ble bekreftet overfor pressen.

Men under høringene om Kelly-saken i september sa byråsjefen i forsvarsdepartementet Kevin Tebbit under sin vitneforklaring at Blair hadde ledet møtet hvor det ble bestemt at Kellys navn skulle bekreftes overfor journalister.

NTB-AFP

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer