Blair: - Uansvarlige spionpåstander

Statsminister Tony Blair nekter å kommentere påstandene om at britisk etterretning spionerte på Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair ville verken bekrefte eller benekte påstandene fra den tidligere utviklingsministeren Clare Short. Derimot sa han at det er uansvarlig å komme med slike påstander som Short har gjort og at det undergraver Storbritannias sikkerhet.

Samtidig framholder Blair at Storbritannia opptrer lovlydig.

- Jeg kommer ikke til å kommentere disse operasjonene..det må ikke tolkes som en indikasjon på at beskyldningene er sanne, sa Blair på en pressekonferanse i London, der spørsmål om angivelig spionasje mot FN haglet mot ham.

- Det faktum at disse beskyldningene blir fremmet, er svært uansvarlig, fortsatte han. Statsminister Blair ville heller ikke inn på en angivelig forespørsel fra USA om hjelp til å avlytte delegasjonene til enkelte medlemmer av FNs sikkerhetsråd.

- Kommenterer ikke

Den tidligere utviklingsministeren påsto torsdag at Storbritannia spionerte på Annan før krigen i Irak, og at hun selv hadde sett utskrifter som beviser det.

Den britiske statsministeren sa at hvis han kommenterer en enkelt sikkerhetsoperasjon, vil han åpne for en flom av krav om å svare på andre spørsmål.

- I det øyeblikk jeg begynner å svare på slike spørsmål, vil dere ikke stanse, sa han. Statsministeren opptrådte svært selvsikkert etter at regjeringsadvokat Lord Goldsmith hadde lagt lokk på saken. Blair fulgte i sine forgjengeres fotspor ettersom ingen britisk statsminister tidligere har kommentert landets etterretningsoperasjoner.

Blair åpnet pressekonferansen med å si at britisk etterretningstjeneste alltid arbeider innenfor loven.

- Vi og tidligere regjeringer har aldri kommentert noe når det gjelder etterretningen, utover å si at dette landet alltid handler i samsvar med våre egne lover og med folkeretten, sa Blair.

Avdempet reaksjon

Blair understreket at han har den største respekt for FNs generalsekretær Kofi Annan. Short sa noen timer senere til BBC Radio at hun selv har sett utskrifter av samtaler med Annan som er tatt opp ulovlig.

Den første reaksjonen fra FN er avdempet. - FN arbeider i full åpenhet, og det er ikke nødvendig å spionere på oss. All informasjon som går via FN-apparatet er offentlig, og vi har ingenting å skjule, sier FN-direktør Hassen Fodha i Brussel.

- Men å spionere direkte på generalsekretær Annan, vil være ulovlig, legger han til. Short sa til BBC at britisk etterretning var med på å montere avlyttingsutstyr på Annans kontor ved FN-hovedkvarteret i New York i tiden før Irak-krigen startet for snart et år siden.

Blair har vært gjennom et politisk mareritt etter innmarsjen i Irak 20. mars i fjor og oppslutningen på meningsmålingene har falt dramatisk. Flere av Labours representanter i Underhuset har havnet i klar opposisjon til den tidligere så populære regjeringssjefen.

Omfattende avlytting

Oppstyret omkring de britiske etterretningstjenester brøt løs allerede onsdag i forbindelse med en rettssak mot Katherine Gun, en tidligere oversetter som arbeidet i et etterretningssenter.

Påtalemyndigheten valgte onsdag å frafalle alle tiltalepunkter fordi det ikke forelå tilstrekkelig bevis for at Gun hadde opptrådt uaktsomt, da hun brakte videre opplysninger i en hemmelig melding fra amerikansk sikkerhetstjeneste.

Gun ble i januar i fjor oppmerksom på en epost-melding fra det nasjonale sikkerhetskontor (NSA) i Washington som ba om britisk bistand til å få avlyttet kontorene til enkelte medlemmer av Sikkerhetsrådet.

Det dreide seg i første rekke om de valgte medlemmene som ikke hadde avklart sin holdning til en krig mot Irak - Chile, Mexico, Kamerun, Angola, Guinea og Pakistan.

Både USA og Storbritannia la sterkt press på disse landene for å få grønt lys til å invadere Irak. Ifølge BBC-korrespondent Frank Gardner arbeidet mange FN-tjenestemenn og diplomater ut fra den klare forutsetning at de ble avlyttet og tok sine forholdsregler.