Blair: «Alt går etter planen»

- Krig er ikke enkelt. En tøff tid venter oss, men alt går etter planen, til tross for tragediene som har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det er statsminister Tony Blairs reaksjon på at tre helikoptre med britiske soldater, et britisk jagerfly og to britiske journalister er «gått tapt». Det skal være britenes eneste tap hittil. Samtlige er drept etter uhell, eller de har blitt skutt av britenes amerikanske allierte, slik et Tornado-fly ble skutt ned av en amerikansk Patriot-rakett i går.

Både britene og amerikanerne la mer vekt på at irakisk TV hadde vist bilder av tilfangetatte amerikanske soldater, enn at de selv hadde skutt ned et britisk jagerfly.

- War is a risky business, som generalløytnant John Abazaid fastslo i går kveld.

«Ekstremister»

Tony Blair sa også i radiointervjuet som ble kringkastet til de britiske styrkene i natt at «de sikrer sikkerhet og trygghet for oss her hjemme og for utallige andre nasjoner».

- Nok en gang må vi takke og være stolte over våre soldaters profesjonalitet og dyktighet, sa han.

Dagen etter at hundretusenvis av briter nok en gang gikk i protesttog mot krigen hevdet Blair også at Storbritannia sto samlet bak de militære.

- Bortsett fra noen ekstremister står landet samlet i tider som dette, sa han. Til tross for at meningsmålinger fremdeles viser at halvparten av befolkningen er motstandere av krigen.

Ryktesaus

Både BBC og SkyTV har 24 timers dekning av krigen. Utallige korrespondenter gir fortløpende rapporter fra Bagdad, Nasariya, Basra og Umm Quasr og andre ukjente steder som plutselig har kommet på alles lepper. Men innholdet i rapportene er som regel deprimerende:

I 60-sekunders blaff lyser de opp TV-skjermene med «nyheter» som er en innsauset blanding av rykter, krigspludder og fortellinger om hva de ser omkring seg - som regel tanks, panserkjøretøyer eller soldater som beveger seg.

Fra tid til annen glimter også «Breaking News» over skjermen: Det er «rapporter om kamper» eller «rapporter om nye kraftige bombeangrep».

Som automatisk følges opp av ankermennenes oppkalling av «Nick in Bagdad: What can you tell us about the bombing?».

Og Nick, stakkar, forteller pliktskyldigst at jo, han har hørt noen eksplosjoner, som visstnok skal være rettet mot et av Saddams palasser.

Og Saddam, han er fortsatt i live, ifølge den britiske viseutenriksministeren, Mike O'Brien.