Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair åpner for bakkestyrke

Rapportene om at NATO planlegger å sette inn bakkestyrker i Kosovo blir stadig mer konkrete. Storbritannias statsminister Tony Blair antydet i dag at det kan bli aktuelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vår oppgave er å sørge for at vi jager president Slobodan Milosevic' styrker ut. Selvfølgelig, som vi sa for noen dager siden, holder vi hver eneste mulighet åpen, sa Blair til CBS News.

Blair har fremstått som en av de mest engasjerte og overbeviste tilhengere av at NATO må fullføre sin operasjon mot Jugoslavia. Ifølge avisen Sunday Telegraph skal Blair ha overtalt president Bill Clinton til å sette bakkestyrker på dagsorden under NATO-toppmøtet i Washington i slutten av uken.

Liberaldemokratenes leder, Paddy Ashdown, dro til Albania i dag og har med seg brev fra Blair til regjeringene i Tirana og Skopje.

- Jeg har med meg budskap til albanerne og makedonerne om at vi skal stå på til målet er nådd, sa Ashdown før han dro. Ifølge avisen Sunday Harald er Ashdowns tur ledd i forberedelsene til utplassering av en bakkestyrke som nødvendigvis må ha et av nabolandene som oppmarsjområde.

Russland

Utenriksminister Igor Ivanov sier Russland kjenner til at NATO planlegger å sende en bakkestyrke til Kosovo. - Vi har meget nøyaktige data som viser at den forberedes, sier Ivanov til den spanske avisen El Pais.

Den britiske søndagsavisen Observer skriver at NATOs planer om en bakkestyrke er langt framskredne. - Det kan skje alt i slutten av mai måned, skriver Observer.

80.000 soldater er tatt ut til bakkeoperasjonen, og en del av de amerikanske soldatene som skal delta ligger allerede i trening i Colorado.

Med anonyme kilder på høyt nivå i London og Washington, skriver Observer at NATOs planleggere har skrudd opp tempoet i forberedelsene av en invasjon.

Radikal nytenkning

Det holder på å skje en radikal endring i NATOs strategi for å stanse den etniske rensingen i Kosovo, fremholder avisen.

Offisielt sier NATO at luftangrepene skal fortsette helt til alle jugoslaviske styrker trekkes ut av provinsen, men i realiteten er den linjen i ferd med å bli forlatt. Planene for en begrenset bakkestyrke forseres.

- Vi snakker ikke lenger om å sende en fredbevarende styrke inn når krisen er over. Nå snakker vi om bakkestyrker til et oppdrag som det ville vært tabu å snakke om for en måned siden - om å sende styrker inn før alle serbiske styrker er ute, sa en kilde til avisen i forrige uke.

Seks til åtte uker

Ifølge Observer kan en fortropp på 20.000 soldater bli utplassert først, fulgt av en hovedstyrke på inntil 80.000 soldater. Fortroppen vil omfatte etterretnings- og spesialstyrker, mineryddere og bombeeksperter. Deretter skal en spydspiss av artilleri og panservogner åpne en smal korridor inn mot det sentrale Kosovo.

Bakkestyrken vil ikke settes inn før værforholdene blir bedre, og Slobodan Milosevics militære slagkraft er blitt enda mer svekket, sier amerikanske tjenestemenn.

- Si, tidligst om seks uker, men ikke senere enn to måneder, sier en kilde.

(NTB-Reuters)