Blair åpner for cannabis

LONDON (Dagbladet): Den britiske regjering har besluttet at politi og tollmyndigheter skal slutte å beslaglegge og arrestere de som er i besittelse av cannabis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den britiske avisa The Observer som avslører dette i dagens utgave. Tollere og politi skal i stedet konsentrere seg om tyngre stoffer som heroin og kokain.

Beslutningen er tatt på et møte mellom regjeringsmedlemmer, politisjefer, tollere og ledere for etterretningsvesenet.

Startet prøveprosjekt

I fjor ble det gjennomført 96000 tiltaler mot cannabisbrukere. Mange britiske politikere, innenfor alle partier, mener man bør konsentrere kreftene om de langt farligere stoffene heroin og kokain.

I forrige uke startet politimyndighetene i London-kommunen Brixton et prøveprosjekt. Der blir ikke cannabisbrukere lenger arrestert, bare advart mot å røyke på offentlig sted. Politiet får dermed mer tid til å jakte på selgere av harde stoffer i et miljø hvor jamaicamafiaen, den såkalte yardis, har myrdet flere konkurrenter.

Nedgraderer cannabis

Cannabis er fortsatt regnet som kategori B-stoff, og loven sier at de som arresteres, risikerer opp til fem års fengsel.

Et lovforslag som er utarbeidet av en regjeringskomité, har foreslått av stoffet nedgraderes til kategori C, og det vil dermed ikke lenger være straffbart.

Forslaget har støtte fra flere politikere i de største partiene. I dag opplyser Sunday Times at forslaget også støttes av flere lorder, blant dem lord Jenkins, som var innenriksminister i Harold Wilsons regjering.

Det er ventet at regjeringen om kort tid legger fram et forslag om å avkriminalisere bruk av cannabis.