Blair avviser kritikk av Irak-krigen

Svært opphetet debatt i det britiske Underhuset i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en svært opphetet debatt i det britiske Underhuset tirsdag måtte statsminister Tony Blair tåle kraftig kritikk fra opposisjonen for behandlingen av etterretningsinformasjonen som førte til krigen mot Irak.

En undersøkelse ledet av Robin Butler renvasket sist onsdag Blair for bevisst å ha gjort noe galt i forbindelse med opptrappingen til krigen mot Irak.

Opposisjonen mener imidlertid Blair har mye å svare for når det i etterkant har vist seg at etterretningsinformasjonen som ble lagt fram i forkant av krigen, var svært misvisende.

- Hvorfor vil ikke statsministeren bare innrømme? Hvorfor vil han ikke bare si hvorfor han gjorde det? spurte lederen for De konservative, Michael Howard, som «i prinsippet støtter krigen mot Irak».

Blair svarte kritikken med at regjeringen vil gjøre mindre endringer i måten de behandler etterretningsinformasjon på, men han hevdet imidlertid hardnakket å ha fattet riktig avgjørelse når det gjelder krigen i Irak.

- Jeg mener fremdeles avgjørelsen vår var riktig, sa Blair i Underhuset.

- Etterretningsinformasjonen levnet liten tvil om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

- Å fjerne Saddam var ingen krigsforbrytelse, det var en befrielse av det irakiske folk, fortsatte han, og uttalte at Storbritannia hadde gått til krig mot Irak «helhjertet og med ren samvittighet».

(NTB)

AVVISTE KRITIKK: Storbritannias statsminister Tony Blair fikk kraftig kritikk i det britiske Underhuset i dag.