Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair beklager «Blodig søndag»

LONDON (Dagbladet): Britiske aviser skriver at statsminister Tony Blair denne uka vil be om unnskyldning for «Den blodige søndagen», da 13 sivile ble skutt og drept i Londonderry i Nord-Irland 30. januar 1972.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den blodige søndagen» - «Bloody Sunday» - var en av de verste massedrapene som ble begått siden urolighetene i Nord-Irland startet i 1969. 30. januar 1972 ble det arrangert en ulovlig borgerrettsmarsj i Londonderry, og britiske soldater ble satt i full beredskap.

Åpnet ild

Det kom til sammenstøt med politiet, og soldatene åpnet ild. De skjøt rett mot demonstrantene og drepte tretten på stedet, den fjortende døde seinere av sår han hadde fått.
Dagbladet besøkte Londonderry under begravelsene noen dager seinere. Stemningen var opphisset og alle fryktet nye blodige sammenstøt. Den katolske minoritet så massakren som et nytt bevis på at britiske soldater var okkupanter og undertrykkere.

Den britiske regjering har til nå nektet å be om unnskyldning for denne skytingen av uskyldige sivile.

Sterkt press

En undersøkelseskomité kom til at soldatene ble skutt på av en snikskytter i folkemassen, men dette er siden blitt avsannet, blant annet av tidligere statsminister John Major, som for fem år siden sa at de døde «bør betraktes som ikke skyldige når det gjelder å ha våpen eller eksplosiver». Med andre ord var de uvæpnede.

Den nåværende irske statsministeren, Bertie Ahern, har øvd sterkt press på den britiske regjeringen for å få nedsatt en ny granskingskommisjon. Det er ventet at Blair i god tid før 30. januar, trolig allerede onsdag i denne uka, vil komme med en offentlig unnskyldning, og love at nye opplysninger i saken skal bli etterforsket. Det er usikkert om han vil nedsette en ny granskingskomité som kan komme til å slå fast at dette var en massakre og at de pårørende kan kreve erstatning. Det kan bli kostbart, og derfor ønsker ikke forsvarsdepartementet en slik gransking.

Protester

Nordirske protestanter vil nok protestere mot en slik unnskyldning, men neppe bruke den som argument for å trekke seg fra forhandlingene.
Alle parter er tilbake ved forhandlingsbordet etter at Tony Blair har lagt fram et løsningsforslag. Det går ut på å skape et lokalt parlament for Nord-Irland hvor makta skal fordeles mellom de religiøse gruppene.

Samtidig opprettes det spesielle råd. Ett råd skal ha medlemmer fra republikken Irland og Nord-Irland og skal vurdere fellestiltak, et annet skal trekke inn representanter for Skottland, Wales, England og Nord-Irland for å markere at unionen skal bevares. Irland vil på sin side frafalle kravet om å få tilbake de seks fylkene som utgjør Nord-Irland.

En unnskyldning fra Tony Blair vil demonstrere overfor katolikkene at britene kan innrømme at de har begått feil i Nord-Irland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!